Ιστορική στιγμή για την Άρτα – Yποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ιστορική στιγμή για την πόλη της Άρτας αποτέλεσε η επίσημη επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ Βαρθολομαίου του Α’ . Η έλευση του Παναγιωτάτου πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουνίου 2024 και αποτέλεσε ξεχωριστό γεγονός για την τοπική κοινωνία, αναδεικνύοντας την πνευματική, πολιτιστική και ιστορική σημασία της περιοχής μας. Ήταν ο τρίτος και τελευταίος σταθμός της πρόσφατης επίσκεψης του Παναγιωτάτου στην Ελλάδα, μετά την Λευκάδα και την Πρέβεζα.

Κατά την άφιξή του, τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν στην είσοδο του Ιερού Ναού του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφυπουργός Εργασίας, Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ο βουλευτής Άρτας της ΝΔ Γιώργος Στύλιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς. Τιμές προς τον Πατριάρχη απένειμε άγημα του στρατού. Στην τελετή υποδοχής παραβρέθηκαν επίσης Μητροπολίτες της ευρύτερης περιοχής, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και πιστοί.

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και βαθιάς πνευματικότητας, ακολούθησε το Πατριαρχικό Συλλείτουργο στο οποίο χοροστάτησε ο Παναγιώτατος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, προσφώνησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε για την τιμητική του πρώτη επίσκεψη στη Άρτα και τού προσέφερε ποιμαντορική ράβδο ως ενθύμιο της επισκέψεώς του.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφώνησαν τον Πατριάρχη οι βουλευτές Άρτας κ. Γιώργος Στύλιος και κ. Όλγα Γεροβασίλη και ο Αντιπεριφεριάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς.

Εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μίλησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Κακοχρήστος, ο οποίος προσέφερε στον Παναγιώτατο ένα σετ Αρχιερατικών εγκολπίων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την σειρά του, αντιφώνησε κάνοντας αναφορά στους Αγίους της Άρτας, αλλά και τις προσωπικότητες που λάμπρυναν την Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τέλος, προσέφερε τα δώρα στον Μητροπολίτη

Με το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρέστη στην τελετή ονοματοδοσίας της νέας πλατείας, έμπροσθεν του Ιερού Ναού Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Ο Παναγιώτατος τέλεσε τον Αγιασμό της νέας πλατείας, η οποία έλαβε το όνομά του «ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ Α΄».

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την επίσκεψή του, αφού για πρώτη φορά επισκέπτεται την πόλη της Άρτας, καθώς και για την αποδοχή των τιμητικών εκδηλώσεων εκ μέρους του Δήμου. Εν συνεχεία, αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων κ. Κωνσταντίνο Πατήλα και επιδόθηκε η απόφαση ανακήρυξης του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, σε επίτιμο Δημότη Άρτας. Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος μίλησε και ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τις τιμητικές ενέργειές τους προς το σεπτό πρόσωπό του. Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τον Δήμαρχο κ Σιαφάκα.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *