Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις Παιδικές Βιβλιοθήκες στην Καρδίτσα

«Δράση τώρα, για τον πλανήτη, τον άνθρωπο, το σύμπαν… γιατί το ταξίδι της επιβίωσης είναι σίγουρα πιο δύσκολο από… το ταξίδι που μετράει!!!»

Συνεχίζονται οι ωραίες καλοκαιρινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024, που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΕΚΠΑ!
Τα παιδιά αναλαμβάνουν… Δράση τώρα! Γιατί «ο καιρός τρελάθηκε;». «Η κλιματική αλλαγή» είναι εδώ, «οι πάγοι λιώνουν», «τα οικοσυστήματα διαταράσσονται»… Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Ναι, «Ο Κότσυφας απαιτεί το δάσος να σωθεί», στο βιβλίο του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, των εκδόσεων Πατάκη , που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη.
Έτσι, «Γινόμαστε πράκτορες του πλανήτη», όπως στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη, των εκδόσεων Μεταίχμιο και μέσα από συναρπαστικές περιπέτειες και απόρρητες αποστολές σώζουμε το περιβάλλον. Επίσης, μικροί αναγνώστες, έχετε «100 ιδέες για να σώσετε τον πλανήτη πριν γίνετε 14!» στο βιβλίο της Joanne O’Sullivan, των εκδόσεων Μίνωας .

Δράση τώρα, λοιπόν γιατί ο πλανήτης είναι σε κίνδυνο!!!
Όμως, σ’ αυτόν τον πλανήτη που κινδυνεύει… κάποιοι άνθρωποι, αφήνουν το σημάδι τους με την καλοσύνη τους και την προσφορά τους. Άνθρωποι όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Αριστοτέλης, ο Νέλσον Μαντέλα και πολλοί άλλοι, που γνώρισαν τα παιδιά των παιδικών βιβλιοθηκών. Έμαθαν για τον σεβασμό τους, για τις πράξεις τους, για τον αγώνα και την συμπόνια προς τον συνάνθρωπο τους.
Τα παιδιά έφτιαξαν ένα μεγάλο πανό, γράφοντας και ζωγραφίζοντας καθημερινές πράξεις καλοσύνης και κάποιες που θα μπορούσαν να κάνουν την ζωή μας καλύτερη.

Τη ζωή μας καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα όμως, την κάνουν τα ταξίδια…
Έτσι τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες και μ’ ένα χάρτη της Ελλάδας μπροστά τους, με κλειστά τα μάτια χάραξαν στην τύχη τις διαδρομές τους, για να κάνουν τα καλοκαιρινά ταξίδια τους.
Οι προορισμοί που επέλεξαν ήταν όλοι υπέροχοι!!! Από την πόλη μας την Καρδίτσα, οργάνωσαν τα ταξίδια τους για την Καλαμάτα, τα Χανιά της Κρήτης και το νησί της Θάσου. Τρεις υπέροχοι προορισμοί.

Σαν άλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες, με τη βοήθεια του χάρτη της Ελλάδος, αλλά και του google maps, οργάνωσαν τρία υπέροχα ταξίδια, με όλες τις λεπτομέρειες από την ώρα αναχώρησης, στην ώρα άφιξης, τις ενδιάμεσες στάσεις, τα μέσα μεταφοράς, το κόστος των ταξιδιών, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφέρουν κι όλα τα αξιοθέατα και τα σημεία αναφοράς των προορισμών τους.
Τέλος με καμάρι παρέλαβαν τα ταξιδιωτικά τους μετάλλια και φωτογραφήθηκαν όλο χαμόγελο με αυτά!!!
Για να φτάσουμε όμως σ’ αυτά τα υπέροχα ταξίδια αναψυχής, οι πρώτοι άνθρωποι, έπρεπε να κάνουν ένα ταξίδι επιβίωσης, από την προϊστορική εποχή του Λίθου!!!
Με αφορμή τα βιβλία «Κυνηγώντας το Μαμούθ», και «Γύρω από τη φωτιά», του Stefano Bordiglioni, των εκδόσεων Κέδρος , οργανώσαμε στις παιδικές βιβλιοθήκες, αναπαράσταση της ζωής των πρώτων ανθρώπων, των ανθρώπων των σπηλαίων!!!

Ζήσαμε μια περιπέτεια μαζί με την «’Ιγμα την Ανατολή» της Αγγέλας Μάλμου, των εκδόσεων Κέδρος, όπως οι πρόγονοί μας στον Ελλαδικό χώρο στα βουνά της Θεσσαλίας, 65.000 χρόνια πριν, όταν κυριαρχούσε ο Homo Neanderthal… Το βιβλίο τιμήθηκε το 2012, από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, με βραβείο, στη μνήμη της σπουδαίας συγγραφέα Κίρα Σίνου, η οποία ασχολήθηκε στα βιβλία της με την προϊστορία.
Τι γίνεται όμως… όταν το βλέμμα μας στρέφεται στον ουρανό και κοιτάμε τ’ άστρα; Ένα απέραντο σύμπαν γεμάτο αστέρια και πλανήτες συναρπάζει μικρούς και μεγάλους από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Μ’ ένα παιχνίδι κρυμμένων καρτών, μάθαμε τις βασικές πληροφορίες των 8 πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος, τους χρωματίσαμε σύμφωνα με τα δικά μας «γούστα» και αφού είδαμε σχετικά βιντεάκια, αναπαραστήσαμε την κίνηση των πλανητών, σ’ ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, φτιάξαμε με απλά καθημερινά ανακυκλώσιμα υλικά το ηλιακό μας σύστημα και για άλλη μια φορά πετάξαμε ψηλά τον πιο viral πύραυλο της πόλης!!!

Η καλοσύνη των ανθρώπων και η επιστήμη που είναι παντού γύρω μας, είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 έΙουλίου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου» και συνοικιών «Αγίου Γεωργίου» και «Λάκας Μαντζάρα», όπου θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:
«Η καλοσύνη των ανθρώπων». Κάθε εποχή έχει ανθρώπους που εμπνέουν με τις πράξεις τους. Μερικοί αφήνουν το σημάδι τους ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Ελάτε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να εμπνευστούμε από τη δράση τους απλώνοντας την προσφορά και την καλοσύνη παντού.
Η επιστήμη είναι παντού! Μπορείς να πεις με σιγουριά αν το αυγό είναι φρέσκο …πριν το φας; Αν το λεμόνι βυθίζεται ή επιπλέει; Πίσω από κάθε ερώτημα που διατυπώνεις, κάθε παρατήρηση που κάνεις υπάρχει μία επιστημονική απάντηση. Σε αυτό το εργαστήριο θα κάνουμε την αρχή για να αναζητάς την επιστήμη κάθε στιγμή.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα, με τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδας.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:00 έως τις 12:00 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά που θα πάνε τώρα Α΄ Δημοτικού και κάτω, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (όχι μεγαλύτερο ανήλικο αδελφάκι) καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη βιβλιοθήκη.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται με υλικά που μας χορήγησαν η εφημερίδα «Καθημερινή» και η «ΙΚΕΑ», τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!!!
Κι αυτό το καλοκαίρι στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας… θα μάθουμε, θα σκεφτούμε… θα ζήσουμε!!!

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *