Πάτρα: Διαμαρτυρία του Δήμου και κατοίκων για τη χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής

0
381

Στο πλευρό των διαμαρτυρωμένων κατοίκων το Καστελλόκαμπου, που αγωνίζονται ενάντια στην επίγεια διέλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, οι Αντιδήμαρχοι Παύλος Στάμος και Ιουλία Γιαννιτσοπούλου καθώς και δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με ευρεία πλειοψηφία, ο Δήμος Πατρέων απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς την ως «εμπαιγμό» για τον Πατραϊκό λαό.

Όπως τόνισε ο κ. Πελετίδης, ο Δήμος έγκαιρα είχε τοποθετηθεί και με υπόμνημα και στη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών κ. Σπίρτζη τον Φλεβάρη του 2016 και είχε επισημάνει ότι το σχέδιο της επιφανειακής διέλευσης του σιδηρόδρομου από την Πάτρα «διευκολύνει και εξυπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου των μεταφορών εμπορευμάτων αλλά υποβαθμίζει την ζωή των λαϊκών στρωμάτων, διχοτομεί την πόλη και την αποκλείει από το παραλιακό της μέτωπο».

Ο Δήμος, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, «πρόταξε την πρόταση για σιδηροδρομική παράκαμψη του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας και νέα χάραξη που να περνά από τη Βιομηχανική Περιοχή παράλληλα με την προτεινόμενη νότια χάραξη του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα. Κριτήριά μας είναι η ικανοποίηση των αναγκών μετακίνησης των λαϊκών οικογενειών, η βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26-7-2017 στη σχετική ενημέρωση επαναλάβαμε, για μια ακόμη φορά, την πρότασή μας για παράκαμψη της Πάτρας. Προτείναμε επίσης, στο βαθμό που με ευθύνη της κυβέρνησης απορριφθεί αυτή η πρόταση, την υπογειοποίηση της σιδηροδορμικής γραμμής στην έκταση του Δήμου μας.

Τέλος ο Δήμαρχος κάλεσε τους κατοίκους σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτούμε, μετά το Ρίον, οποιαδήποτε επιφανειακή διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής.

Επιμένουμε στην πρότασή μας για περιμετρική διέλευση του τρένου. Εάν με ευθύνη της κυβέρνησης δεν υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, διεκδικούμε την πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής από το Ρίον μέχρι το νέο λιμάνι».