ΠΟΕ-ΟΤΑ: Εκγληματική η αδιαφορία των υπ. Εσωτερικών και Εργασίας για τα εργατικά ατυχήματα στην καθαριότητα

0
317
ΠΟΕ ΟΤΑ

«Εγκληματική αδιαφορία» στην εφαρμογή των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τα υπουργεία  Εσωτερικών και Εργασίας, και «παραλείψεις και πλημμέλειες» εκ μέρους των Δημοτικών Αρχών, καταλογίζει η ΠΟΕ ΟΤΑ με ανακοίνωσή της, σε ότι αφορά στο σοβαρό τραυματισμό δύο εργαζομένων στην καθαριότητα δήμων.

Ο ένας, εργαζόμενος στην Καθαριότητα του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης, ο οποίος δίνει μάχη να κρατηθεί στη ζωή και ο άλλος υπάλληλος του Δήμου Δέλτα, που νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος, σημειώνει.

«Τα εργατικά ατυχήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στα χρόνια του μνημονίου, πολλά εκ των οποίων είναι θανατηφόρα, έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις», σημειώνει, « και κανείς από τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να μπει ένα τέλος στη «μαύρη» λίστα των νεκρών και τραυματιών που αυξάνει συνεχώς».

Οι λόγοι που συμβαίνουν είναι,  όπως υποστηρίζει, είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η απασχόληση μη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού στους Ο.Τ.Α., η πλημμελής συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού και βεβαίως η μη τήρηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας, και προσθέτει:

«Εξαιτίας αυτών των λόγων είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Θριάσιου Νοσοκομείου, μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Το όχημα που οδηγούσε, μεταφέροντας απορρίμματα στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, εξετράπη της πορείας του με συνέπεια τον βαρύτατο τραυματισμό του. Η κατάσταση της υγείας του εργαζομένου στην Καθαριότητα είναι σοβαρή.

Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ένας ακόμη εργάτης Καθαριότητας. Κατά τη διάρκεια εργασιών στο αμαξοστάσιο του Δήμου Δέλτα, η τεράστια σιδερένια πόρτα που επισκεύαζε, άγνωστο πως, έφυγε από τη θέση της και τον καταπλάκωσε. Μετά από αρκετή ώρα κατάφερε να απεγκλωβιστεί και να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο με κατάγματα σε σπονδύλους και σπασμένα πλευρά».

Και στα δύο εργατικά ατυχήματα, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα. Στο πρώτο, ατύχημα εξετάζεται αν στο απορριμματοφόρο είχε γίνει σωστή συντήρηση, εντός των χρόνων που απαιτούνταν ή αν η φόρτωση του είχε παραβιαστεί. Στο δεύτερο ατύχημα τα ερωτήματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, καθώς ένας 61χρονος εργαζόμενος Καθαριότητας εστάλη να κάνει εργασίες πέραν της ειδικότητας του, όταν στο Δήμο υπήρχε συγκολλητής.

«Οι κανόνες Υγιεινής και Ασφάλειας, την τήρηση των οποίων έχει επανειλημμένα η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, τα οποία όμως συνεχίζουν να επιδεικνύουν προκλητική και εγκληματική αδιαφορία, παραμένουν η βασική αιτία των συνεχών εργατικών ατυχημάτων. Η στάση των αρμοδίων Υπουργείων είναι περίεργη και ύποπτη αν λάβει κανείς υπόψη του και τις μεθοδεύσεις για την εκχώρηση των υπηρεσιών Καθαριότητας των Ο.Τ.Α. στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.