Κινητικότητα για την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου του Τσίλερ στην οδό σταδίου από το Υπ. Πολιτισμού

0
320

Για τους τρόπους με τους οποίους επιχειρεί το υπουργείο Πολιτισμού να επιλύσει το πρόβλημα της αποκατάστασης, από την πυρκαγιά του 2012, του ιστορικού κτιρίου Τσίλερ στην οδό Σταδίου, ενημέρωσε την Ολομέλεια η αρμόδια υπουργός, Λυδία Κονιόρδου, η οποία ωστόσο εξήγησε ότι υπάρχουν νομικά και άλλα εμπόδια, που καθυστερούν την ευόδωση του στόχου.

Το ιστορικό κτήριο, στο οποίο, πριν καταστραφεί, στεγάζονταν οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», είναι ιδιωτικό (ανήκει στο Ίδρυμα Δεκόζη-Δούρου) και την υποχρέωση αποκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας του την έχει ο ιδιοκτήτης. Κι όπως εξήγησε η κ. Κονιόρδου, το υπουργείο Πολιτισμού, αυτά που μπορεί να κάνει είναι να συνεργάζεται με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων προκειμένου να επιδιωχθεί η ένταξη και ιδιωτικών έργων στο ΕΣΠΑ, και επίσης να ενταχθεί το κτίριο Τσίλερ στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του ΟΤΕ, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως νεότερο μνημείο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, απαιτούνται μελέτες αποκατάστασης του κτηρίου, οι οποίες δεν έχουν ακόμη γίνει, ενημέρωσε η υπουργός.

Κατά την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, ο ερωτών βουλευτής σχολίασε πως οι Αθηναίοι αισθάνονται απέραντη θλίψη, «βλέποντας την ανοικτή πληγή» του πυρόπληκτου κτιρίου και κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού, να συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε επιλυθεί το ζήτημα. «Η Πολιτεία έχει ηθικού χαρακτήρα ευθύνη και υποχρέωση ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση του κτιρίου» είπε ο κ. Λυκούδης.

«Δεν αποποιούμαστε την έγνοιά μας για το κτίριο» απάντησε η κ. Κονιόρδου επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται συνολικό σχέδιο βελτίωσης για το κέντρο της Αθήνας, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. «Όμως για να γίνουν αυτά χρειάζεται χρόνος», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

Συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων για τους κινηματογράφους «Απόλλων» και «Αττικόν»

«Χαίνουσα πληγή» για την Αθήνα χαρακτήρισε ο κ. Καμίνης την κατάσταση και επισήμανε τις οικονομικές και άλλες επιπτώσεις που έχει στην περιοχή η διακοπή της λειτουργίας των δυο αυτών κινηματογράφων, όλα αυτά τα χρόνια.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε εκτενής συζήτηση, παρουσία και εκπροσώπων των δυο ιδρυμάτων και ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε αναλυτικά στις μέχρι τώρα προσπάθειες που έχουν γίνει.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, η αιτία που δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η αποκατάσταση των ζημιών και η επαναλειτουργία των δυο κινηματογράφων, είναι η σφοδρή αντιδικία που έχουν τα δυο ιδρύματα -το Σταματία Δεκόζη Βούρου και το Μουσείον της Πόλεως Αθηνών Βούρου-Ευταξία- που εμπλέκονται.

Όπως τόνισε, αν δεν ευοδωθεί και η τελευταία προσπάθεια του Δήμου, θα καταθέσει σχετική πρόταση στο αρμόδιο υπουργείο για να κηρυχθούν διατηρητέα. Όπως είπε ο κ. Καμίνης, πριν λίγους μήνες οι προσπάθειες φάνηκαν να καρποφορούν. Όταν όμως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που είχε δεχθεί να συμμετάσχει και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση αποκατάστασης, έθεσε όρο να υπάρχει ρητή δήλωση στο σχετικό συμφωνητικό ότι δεν θα πουληθούν τα επόμενα είκοσι χρόνια, διαφώνησε το ίδρυμα Βούρου -Ευταξία.