Τα νέα στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές παρουσίασε στην Ευρώπη ο Δήμαρχος Σάμου

0
335
Αγγελόπουλος Σάμος
Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου

Στην 33η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, παρουσιάζοντας τα πλήρη στοιχεία για τις αυξημένες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές των τελευταίων μηνών.

Ο κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος έχει την θέση του Αντιπροέδρου του Κογκρέσου, παρουσίασε νέες πτυχές του προσφυγικού προβλήματος και του μεταναστευτικού ζητήματος, υπό το φως των σημερινών εξελίξεων, ενάμισι χρόνο (1 1/2) χρόνο μετά την έναρξη της ισχύος την Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Ο Δήμαρχος Σάμου εκτός από τα στοιχεία για την αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερα αργές διαδικασίες χορήγησης του ασύλου, τον εγκλωβισμό στα νησιά πολλών οικογενειών που παραμένουν σε αυτά πάνω από 14 μήνες, την άμεση ανάγκη απομάκρυνσης και προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του προσφυγικού ζητήματος που κινδυνεύει να διχάσει την Ευρώπη και να θέσει σε αμφισβήτηση βασικές Ευρωπαϊκές αξίες.

Το αίτημα για άμεση αποσυμφόρηση έχει καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα, έχει όμως και γεωπολιτική διάσταση που σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, την διατάραξη της κοινωνικής συνοχής, αλλά και την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης των απομακρυσμένων περιοχών της Ευρώπης καθώς και την ουσιαστική εφαρμογή των αρχών της νησιωτικότητας.» σημείωσε μεταξύ των άλλων ο Μιχάλης Αγγελόπουλος.