Την επέτειο απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής γιορτάζει την Δευτέρα η Θεσσαλονίκη

0
365
Θεσσαλονίκη Δήμος Θεσσαλονίκης

Με καταθέσεις στεφάνων, με τη φιλαρμονική του δήμου και την μπάντα του ναυτικού να παιανίζουν στους δρόμους της πόλης και με έκθεση αναμνηστικών ντοκουμέντων θα γιορτάσει -μεταξύ άλλων- φέτος η Θεσσαλονίκη την επέτειο απελευθέρωσης της από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (1944) τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου.

Η ημέρα καθιερώθηκε από πέρσι ως “δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Θεσσαλονίκης” με Προεδρικό Διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 25 Οκτωβρίου με συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας του δήμου και παρουσίαση ντοκιμαντέρ της ΔΕΠΘΕ στο Μέγαρο Μουσικής.

Παράλληλα, στο κτίριο Αρχιτεκτονικής του δήμου, στην οδό Αγγελάκη, θα πραγματοποιηθεί έκθεση ντοκουμέντων, στην οποία συνεργάστηκαν η Δρ Ιστορίας, Μαρία Καβάλα και ο δημοσιογράφος – ερευνητής Σπύρος Κουζινόπουλος.

Τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν μουσικός περίπατος της φιλαρμονικής του δήμου στην πόλη και κατάθεση στεφάνου στην αναμνηστική πλάκα πλησίον του Βασιλικού θεάτρου με τη συνοδεία της μπάντας του πολεμικού ναυτικού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα παρουσιάστηκε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο.

«Η μέρα απελευθέρωσης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής άργησε να εμφανιστεί στα συμβάντα της πόλης. Δεν καταλαβαίνω γιατί να γιορτάζουμε την έναρξη των πολέμων και όχι τη λήξη τους» επισήμανε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να γίνει γνωστή η ιστορία της Θεσσαλονίκης στα σχολεία και τη νεότερη γενιά.

Ανάλογο ήταν το περιεχόμενο των δηλώσεων και της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώς Γούλα, η οποία πρόσθεσε πως «η μέρα αυτή χαρακτηρίζει την πόλη και θα πρέπει να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Δεν είναι μια μέρα που τη γνωρίζουν οι μαθητές και οι νέοι και θα πρέπει να συνδέει όλη τη Θεσσαλονίκη».

Στη συνέντευξη Τύπου έδωσε το παρών και ο διοικητής της Ναυτικής Διοικήσεως Βορείου Ελλάδος (ΝΔΒΕ), πλοίαρχος Σπυρίδων Μανωλάκης, με αφορμή τη συμμετοχή της μπάντας του ναυτικού στις εκδηλώσεις και την παρουσία του ιστορικού θωρηκτού “Αβέρωφ” στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ.Μανωλάκης, μέσα σε μια εβδομάδα, έως τις 17 Οκτωβρίου, περισσότερα από 18.000 άτομα επισκέφτηκαν το πλοίο του πολεμικού ναυτικού, ενώ “έκλεισε” το πρόγραμμα των ξεναγήσεων των σχολείων λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος.

Για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης συγκρότησε Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους και προσωπικότητες της πόλης.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους: Τριαντάφυλλο Μηταφίδη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Καλυψώ Γούλα πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου, Ελλη Χρυσίδου αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Σωσώ Αδαμίδου – Γκιουλέκα, Στέλιο Λιακόπουλο, Μαρία Αγαθαγγελίδου, Μόνικα Αϊβάζογλου, δημοτικοί σύμβουλοι, Δημοσθένη Δώδο ομότιμο καθηγητή ΑΠΘ, Μαρία Καβάλα Δρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο ΑΠΘ, Σπύρο Κουζινόπουλο δημοσιογράφο – ερευνητή, Αντώνη Σατραζάνη Δρ.Ιστορίας προϊστάμενου ΚΙΘ και Μάνο Μαλαμίδη συλλέκτη – ερευνητή.