Νέο Ανοικτό Δημοτικό Κολυμβητήριο, ολυμπιακών προδιαγραφών, απέκτησε η Λάρισα

0
344

Παραδόθηκε στην πόλη της Λάρισας και στην τοπική κοινωνία, το νέο Ανοικτό Δημοτικό Κολυμβητήριο, ολυμπιακών προδιαγραφών, το οποίο εγκαινιάστηκε την Τετάρτη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη.

Πρόκειται για ένα έργο πολύπαθο, αφού ξεκίνησε το 2002 και μετά από πολλές περιπέτειες ολοκληρώθηκε φέτος, ενώ κόστισε περίπου 6 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και εσωτερική πισίνα και οι εγκαταστάσεις του μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες και σημαντικές διοργανώσεις του υγρού στίβου.

«Επιτέλους, το νέο ανοικτό κολυμβητήριο, παραδίδεται σήμερα στο κοινό, το οποίο ξεκίνησε το 2002, προκειμένου να είναι έτοιμο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Δυστυχώς όμως σταμάτησε» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και συμπλήρωσε:

«Το 2013 η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να μπορέσουμε να το χρηματοδοτήσουμε και να ολοκληρωθεί. Έτσι, το έργο έχει χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την Περιφέρεια και σήμερα παραδίδεται στον Δήμο για να το λειτουργήσει. Είναι ένα μεγάλο έργο. Ευελπιστούσαμε να είχε ολοκληρωθεί πιο γρήγορα. Συνεχίζουμε να ενώνουμε τις δυνάμεις για το καλό των συμπολιτών μας. Είναι μεγάλη η μέρα, είναι μεγάλο το έργο και εδώ μπορούν να φιλοξενηθούν μεγάλες διοργανώσεις. Για μας, οι αθλητισμός είναι φιλοσοφία ζωής, δίνει χρόνια στη ζωή και ζωή στα χρόνια. Είναι ένα στολίδι, που έλειπε από την πόλη της Λάρισας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως «εγκαινιάζεται σήμερα ένα μεγάλο και υπέροχο έργο, το οποίο είχε ανάγκη η πόλη» σημειώνοντας πως το κολυμβητήριο θα πλαισιωθεί και από άλλες αθλητικές υποδομές που βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης, «ώστε εδώ να λειτουργήσει ένα σημαντικός αθλητικός πυρήνας υποδομών».

Όπως είπε ο κ. Καλογιάννης «είναι ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών και εξαιρετικών προδιαγραφών, ικανό να φιλοξενήσει αγώνες υψηλού επιπέδου» και σημείωσε πως ο Δήμος θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, «ώστε τέτοιες διοργανώσεις να έρθουν σύντομα στην πόλη και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος από την καθυστέρηση υλοποίησής τους».

«Το έργο ξεκίνησε το 2002, έχει χρηματοδοτήσεις από την πρώην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, την αιρετή Περιφέρεια και τον κ. Αγοραστό και σημαντικές χρηματοδοτήσεις από τον Δήμο» είπε επίσης ο δήμαρχος Λαρισαίων και συμπλήρωσε: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων για τη σημαντική και σκληρή δουλειά, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά το έργο, καθώς και την προηγούμενη δημοτική αρχή που δρομολόγησε την κατασκευή του. Σήμερα όλοι μαζί είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το γεγονός της ολοκλήρωσής του κολυμβητηρίου».

Ακολούθως, ομάδα νεαρών αθλητών συλλόγου της περιοχής, βούτηξαν στην πισίνα, για μια μικρή προπόνηση και επίδειξη.

Σημειώνεται, τι στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν ο πρώην δήμαρχος Λάρισας, Κώστας Τζανακούλης, εκπρόσωποι των δικαστικών, στρατιωτικών αρχών, πολιτικά στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου Λαρισαίων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου, εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων κά.

Το Ανοικτό Κολυμβητήριο Αθλητικού Κέντρου Νέας Πολιτείας βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 38 στρεμμάτων. Το κτίριο αποτελείται από τρεις υπέργειους ορόφους και υπόγειο. Η συνολική πραγματοποιούμενη δόμηση είναι 5.667,70 τμ και η κάλυψη 4.135,98 τμ.

 

Το ισόγειο περιλαμβάνει :
– Τους χώρους εισόδου – υποδοχής κοινού, με αποκλειστική πρόσβαση στις κερκίδες, στους χώρους υγιεινής και στον όροφο του αναψυκτηρίου.
– Τον κεντρικό χώρο υποδοχής αθλητών, δημοσιογράφων, προσωπικού διοίκησης και εγκαταστάσεων.
– Τους χώρους αθλητών που περιλαμβάνουν δύο ομάδες αποδυτηρίων ανδρών – γυναικών, ιατρείο και αίθουσα φυσικοθεραπείας.
– Τα γραφεία των προπονητών και των διαιτητών με τους αντίστοιχους χώρους υγιεινής και αποδυτηρίων.
– Αποδυτήριο ΑΜΕΑ με τον αντίστοιχο χώρο υγιεινής.
-Την γραμματεία του κολυμβητηρίου.
– Την μικρή εσωτερική δεξαμενή εκμάθησης 8μ. Χ 12 μ. με δύο ομάδες αποδυτηρίων παίδων και κορασίδων.
– Αναψυκτήριο με δυνατότητα οπτικής επαφής με το χώρο της δεξαμενής εκμάθησης.

Ο 1ος όροφος περιλαμβάνει :
– Xώρους γραφείων προσωπικού διοίκησης.
– Χώρο αναψυκτηρίου με αποκλειστική πρόσβαση από τους θεατές και δυνατότητα οπτικής επαφής με το χώρο της δεξαμενής εκμάθησης.

Ο 2ος όροφος είναι εμβαδού περιλαμβάνει :
– Τον χώρο αποκλειστικής πρόσβασης δημοσιογράφων από τον ανελκυστήρα.
– Τον χώρο ΜΜΕ.

Το υπόγειο περιλαμβάνει:
– Χώρο Γυμναστηρίου, με αποκλειστική πρόσβαση από το κεντρικό ισόγειο χώρο εισόδου.
– Χώρους αποδυτηρίων οι οποίοι εξυπηρετούν το γυμναστήριο και το προσωπικό συντήρησης.
-Χώρους Ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων που υποστηρίζουν το κτίριο, την εξωτερική δεξαμενή κολύμβησης και την εσωτερική δεξαμενή εκμάθησης.

Οι ανοιχτές εγκαταστάσεις αποτελούνται από δύο τμήματα:
– Στίβο με δεξαμενή κολύμβησης ολυμπιακών διαστάσεων 25μ. Χ 50 μ. και περιμετρικό της δεξαμενής χώρο ελάχιστης διάστασης 5,00μ
– Κερκίδες 1.443 θέσεων, 8 ενοτήτων κοινού, μίας ενότητας ΜΜΕ και μίας VIP με χώρους υγιεινής και ελεύθερη ορατότητα σε όλο το μήκος και πλάτος του στίβου.

Οι εγκαταστάσεις έχουν την δυνατότητα διεξαγωγής τοπικών ή διεθνών κολυμβητικών διοργανώσεων καθόσον πληρούν τις προδιαγραφές της FINA.
Στην εξωτερική κολυμβητική δεξαμενή, ολυμπιακών διαστάσεων, μπορούν να διεξάγονται αγώνες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης.

Η μελέτη του έργου έχει εγκριθεί από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ως προς την λειτουργικότητα.