Γ. Σταθάκης: Ο Δήμος Γαύδου θα είναι ο πρώτος που θα εφαρμοστεί το τοπικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης

0
853
Γαύδος
Καστρί, Γαύδος

O Δήμος Γαύδου θα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας όπου θα εφαρμοστεί το τοπικό χωρικό σχέδιο ανάπτυξης, δήλωσε από το νησί της Κρήτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Σάββατο το Καστρί, για ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό σχολείο του νησιού.

Το « παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου , η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , της Ακαδημαϊκές Κοινότητας και κάτοικοι της Γαύδου.

Τα τοπικά χωρικά σχέδια καθορίζουν τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς της δόμησης. Διαχωρίζουν τις περιοχές σε οικιστικές, παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σε περιοχές προστασίας και σε περιοχές ελέγχου χρήσης γης.

Ο κ Σταθάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να αποκτήσει το νησί ενεργειακή αυτονομία και όπως ειπώθηκε ήδη στη Γαύδο λειτουργεί υβριδικός σταθμός ενέργειας που σε συνδυασμό με άλλες μορφές ενέργειας καλύπτει το νησί.

« Έχουμε μπει σε μια άλλη περίοδο και ήδη αναζητούμε λύσεις που θα είναι διαφορετικής κλίμακας, περισσότερο αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ Σταθάκης .

Στα έργα υποδομής της Γαύδου τα οποία θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τα οποία θα καθορίσουν το αναπτυξιακό μέλλον του νησιού, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας κατά τη διάρκεια της ημερίδας.

«Η Γαύδος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού, » τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του ακριτικού νησιού και τη βελτίωση των υποδομών .