Δυσαρέσκεια στον Δήμο Αριστοτέλη για χορηγία της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» σε συνέδριο με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

0
383

Την έντονη διαμαρτυρία και τη δυσαρέσκειά του εκφράζει ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, με αφορμή τη χορηγία και τη συμμετοχή της πολυεθνικής καναδικής εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» (Eldorado Gold), σε συνέδριο με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αριστοτέλη, το διοικητικό συμβούλιο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής (ΑΝΕΤΧΑ) αποφάσισε τη διοργάνωση του συνεδρίου χωρίς να λάβουν γνώση όλα τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και οι μέτοχοι της ΑΝΕΤΧΑ, και παρ’ ότι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους κάποια εξ’ αυτών.

«Δεν γνωρίζουμε ποια και πόσα ήταν τα “ανταλλάγματα”, ή η “χορηγία” που έλαβε η ΑΝΕΤΧΑ για να δώσει το “βήμα” του “1ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Χαλκιδικής” στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ και να την αποδεχτεί ως Πλατινένιο Χορηγό», υπογραμμίζει ο δήμος και προσθέτει ότι «οι δραστηριότητες της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Β.Α. Χαλκιδική δεν έχουν καμία σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά, απεναντίας προκαλούν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και σε όλες ανεξαιρέτως τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής».

Αναφέρει ακόμα, ότι ένα μέλος του ΔΣ της ΑΝΕΤΧΑ παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή και τη χορηγία της πολυεθνικής εταιρίας εξόρυξης χρυσού στο συνέδριο, και καταλήγοντας υπογραμμίζει, ότι ο δήμος Αριστοτέλη «επιφυλάσσεται για την περαιτέρω συνεργασία και συμμετοχή του στην ΑΝΕΤΧΑ, ενώ ταυτόχρονα θα διερευνήσει τυχόν αποκλίσεις από την εταιρική νομοθεσία και τυχόν ευθύνες που απορρέουν από τη μεθόδευση της διοργάνωσης αυτής».

Μετά από τις αντιδράσεις, η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε πως αποσύρει τη χορηγία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ