Δήμος Κρωπίας: Εκδήλωση με αφορμή την 73η επέτειο από το ολοκαύτωμα του Κορωπίου

0
351

Το ζήτημα του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου, στις 9 Οκτωβρίου του 1944 και των υπεύθυνων για αυτό εξέτασε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Κρωπίας με θέμα  «9 Οκτωβρίου 1944. Κορωπί μια μαρτυρική πόλη»

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν και εξετάστηκαν δύο γνώμες πάνω στο ζήτημα των υπεύθυνων της καταστροφής του Κορωπίου.

Από την μια, ο Θωμάς Πρόφης υποστήριξε πως το ολοκαύτωμα έγινε από «γερμανοντυμένους Έλληνες», εκτελώντας επιχείρηση εκκαθάρισης περιοχής από ΕΛΑΣίτες και ΕΑΜίτες κατά διαταγή του τότε επικεφαλής της Στρατιωτικής Διοίκησης Αττικής, Π. Σπηλιωτόπουλο. Ο κ. Πρόφης υποστήριξε την γνώμη του βάση των ερευνών και των βιβλίων του καθώς και σε επιστημονικές ημερίδες που διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο κ.α., ενώ επικέντρωσε κυρίως στα όσα ανέφερε η αείμνηστη Μαρία Γκίκα-Ρομπόκου στο βιβλίο της «Οδοιπορικό Μνήμης για την ημέρα της Τραγωδίας του Κορωπίου».

Από την άλλη, την άποψη αυτή αντέκρουσε ομάδα 5 ερευνητών (Γεώργιος Αθ. Κόλλιας, Γεώργιος Ντούνης, Νικόλαος Λάζαρης, Τάκης Πρόφης και Αθανάσιος Πουλάκης) παρουσιάζοντας στοιχεία που υποστήριζαν πως η τέλεσης του εγκλήματος διαπράχθηκε από γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός μετά από προσβολή μηχανοκίνητης δύναμης αποχωρούντων Γερμανών από αντιστασιακά τμήματα εφεδροελασιτών Κορωπίου και Γλυφάδας-Βούλας στο βόρειο οδικό άξονα της πόλης την προηγούμενη ημέρα Κυριακή 8.10.1944.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος οι επαγγελματίες ιστορικοί, Σωτήρης Ριζάς, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού και Στράτος Δορδανάς, επίκ. καθ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασαν, ο πρώτος, το γενικό διεθνοπολιτικό κλίμα, το ελληνικό κοινωνικό-πολιτικό περιβάλλον της περιόδου της Κατοχής και της  Απελευθέρωσης και ο δεύτερος, τη γερμανική πολιτική αντιποίνων στη κατεχόμενη Ελλάδα

Οπωσδήποτε η επιστημονική αντιπαράθεση ενέτεινε το ενδιαφέρον του κοινού και ανέδειξε πολλές άγνωστες πτυχές του Ολοκαυτώματος, θέτοντας ξανά με επιτακτικό τρόπο την περαιτέρω συνέχιση της έρευνας. Μετά την ημερίδα ακολούθησε εποικοδομητική και έντονη συζήτηση με κυρίαρχες τις μαρτυρίες πολιτών που εκείνη την περίοδο έζησαν τα γεγονότα.