Γιάννης Μώραλης: «Στον Πειραιά η κατάσταση είναι πλέον οριακή για τη δημόσια υγεία»

0
380
Μώραλης
Γιάννης Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά

Δυσάρεστη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, την απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας.

Στην ανακοίνωσή του, που αναδημοσίευσε και στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο κ. Μώραλης καλεί την κυβέρνηση «να βρει μια λύση άμεσα και χρέος των εργαζομένων να κατανοήσουν την επικινδυνότητα της κατάστασης και να επανακαθορίσουν τη στάση τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μώραλη

Η απόφαση για τη συνέχιση της απεργίας από τους συμβασιούχους στον τομέα της Καθαριότητας σε όλη τη χώρα, αποτελεί σίγουρα μια δυσάρεστη εξέλιξη. Ανεξάρτητα του δίκαιου των αιτημάτων τους ή των λαθών της κυβέρνησης που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, η εξέλιξη είναι σίγουρα αρνητική.

Στον Πειραιά η κατάσταση είναι πλέον οριακή για τη δημόσια υγεία αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Χρέος των Δημάρχων είναι η προστασία της πόλης και υποχρέωση τους να ανταποδίδουν στους πολίτες αυτά για τα οποία οι ίδιοι πληρώνουν κάθε μήνα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους.

Δυστυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι απολύτως αντικειμενική η αδυναμία των Δημάρχων να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά από 9 μέρες απεργίας.

Αυτά που η Δημοτική Αρχή μπορεί να κάνει στον Πειραιά τα υλοποιεί:

1. Έγινε από εχθές ψεκασμός των απορριμμάτων ώστε να μειώσουμε κατά το δυνατό το πρόβλημα.
2. Καθημερινά κατά τη διάρκεια της απεργίας βγαίνουν στους δρόμους 5 οχήματα ασφαλείας, τα οποία συλλέγουν τα απορρίμματα από τα νοσοκομεία, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το Πανεπιστήμιο και κατά το δυνατό από παιδικές χαρές. Από εχθές το βράδυ τα αυτοκίνητα ασφαλείας αυξήθηκαν ώστε να μειώσουμε περαιτέρω την κατάσταση που επικρατεί.

Δυστυχώς αυτές είναι οι μοναδικές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε και που φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να βρει μια λύση άμεσα και χρέος των εργαζομένων να κατανοήσουν την επικινδυνότητα της κατάστασης και να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Επίσης θα πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν ότι και μετά τη λήξη της απεργίας, όταν αυτή αποφασιστεί, θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 ημέρες για να επανέλθει η πόλη στην κατάσταση που όλοι επιθυμούμε.

Γνωρίζω ότι τα παράπονα των δημοτών αρκετές φορές απευθύνονται στη Δημοτική Αρχή αλλά αυτό είναι κατανοητό, καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις αιτίες της απεργίας που καμία σχέση με τον Δήμο έχουν, αλλά ούτε και να γνωρίζουν τις δυνατότητες αντίδρασης των Δημοτικών Αρχών σε μια τέτοια κατάσταση.

Τέλος για μια ακόμα φορά απευθύνω έκκληση στους δημότες, τους εμπόρους και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, προκειμένου να κατεβάζουν στους δρόμους τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, τα λιγότερα δυνατά απορρίμματα.