Κως: Πώς ένας 81χρονος Ιάπωνας φιλέλληνας προσπαθεί να σώσει τον πλάτανο του Ιπποκράτη

0
338

Ένας 81χρονος Ιάπωνας επιχειρηματίας, ο φιλέλληνας Οκάνα Τετσούγια, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την διάσωση ενός από τα πιο γνωστά φυσικά και ιστορικά μνημεία της Κω, τον πλάτανο του Ιπποκράτη.

Ο Ιάπωνας επιχειρηματίας έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη διάσωση του πλάτανου ο οποίος παρουσιάζει προβλήματα γήρανσης. Πριν από δύο χρόνια, μάλιστα, με πρωτοβουλία του, έφθασε στο νησί των Δωδεκανήσων ομάδα ειδικών επιστημόνων η οποία και έχει καταρτίσει σχετική μελέτη επί του θέματος, η οποία έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τελεί υπό έγκριση, έτσι ώστε να παραταθεί για μερικά ακόμα χρόνια η ζωή του ιστορικού δένδρου.

Εάν η μελέτη εγκριθεί, ο κ. Οκάνα Τετσούγια σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Ιπποκράτειον» στην Ιαπωνία θα προχωρήσει σε καμπάνια για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες.

Ο σημερινός πλάτανος βρίσκεται στην Πλατεία Πλατάνου, μπροστά από το κάστρο των Ιπποτών και το Διοικητήριο και δίπλα στο τζαμί Γκαζί Χασσάν (ανεγέρθη το 1776), στο κέντρο της πόλης της Κω, έχει ηλικία περίπου 500 ετών και είναι πιθανόν να είναι απόγονος του αρχικού δέντρου το οποίο έστεκε εκεί την εποχή του Ιπποκράτη.

Με την πάροδο των αιώνων, το ξύλο του κορμού και των μεγάλων σε ηλικία κλαδιών έχει σαπίσει από διάφορους μύκητες και ξυλοφάγα έντομα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη κουφάλα στο εσωτερικό του.