Δήμος Θεσσαλονίκης: Αντιδράσεις για τη δήλωση παραίτησης της αντιδημάρχου Λ. Λιάκου

0
407

Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και αποστασιοποιημένων δημοτικών συμβούλων του δήμου Θεσσαλονίκης προκάλεσε η παραίτηση της αντιδημάρχου Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Λίνας Λιάκου, από τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη, προκειμένου να αναλάβει τη θέση της περιφερειακής διευθύντριας για την Ευρώπη και Μέση Ανατολή στον οργανισμό των “100 Ανθεκτικών Πόλεων” (Resilient Cities), με έδρα το Λονδίνο.

“Γεννιόνται πάρα πολλά ζητήματα, όταν αντιδήμαρχος που υπηρετεί συγκεκριμένη θέση, προασπίζοντας τα συμφέροντα του δήμου Θεσσαλονίκης, ξαφνικά και απροειδοποίητα βρίσκεται σε σχέση επαγγελματικής εξάρτησης με φορέα συνεργαζόμενο πολλαπλώς με τον δήμο. Απαιτούνται απαντήσεις” αναφέρει σε ανακοίνωση της η παράταξη των “Εντάξει” με επικεφαλής τον Σταύρο Καλαφάτη.

“Ενας – ένας οι άνθρωποι της διοίκησης εγκαταλείπουν το καράβι. Αντιδήμαρχοι καρατομούνται, σύμβουλοι της διοίκησης αντιπολιτεύονται, διαμερισματικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι παραιτούνται. Γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα: θα μείνει κανείς να διοικήσει;” προσθέτουν οι “Εντάξει”.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη” Γιώργος Αβαρλής, από την πλευρά του σχολίασε πως “κάποιοι πριν μπουν στην πολιτική έγιναν επαγγελματίες. Κάποιοι μπήκαν στην πολιτική και μετά γίνονται επαγγελματίες”.

Κριτική, μέσω facebook, σε βάρος του κ. Μπουτάρη άσκησε και ο τέως αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας. “Αυτοί (-ές) που κατ? ανάθεση ανέλαβαν ουρανοκατέβατες ευθύνες και βαρύγδουπα projects, στην πρώτη ευκαιρία καβάλησαν το πλοίο και σαλπάρισαν για πολυτελέστερα λιμάνια. Προφανώς δεν φταίνε αυτοί. Φταίει αυτός που τους επέλεξε: από το πουθενά στο μακριά”.

Το πρωί ανακοινώθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης η παραίτηση της αντιδημάρχου, Λίνας Λιάκου. “Θέλω να συγχαρώ τη Λίνα Λιάκου για τη σημαντική θέση που αναλαμβάνει, η οποία συνιστά προσωπική επιτυχία και ταυτόχρονα αντανακλά την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης ως μέλος του δικτύου “100 Ανθεκτικών Πόλεων”, δήλωσε ο δήμαρχος.

Η κ.Λιάκου ευχαρίστησε τον κ. Μπουτάρη προσθέτοντας πως “είμαι βέβαιη ότι και από τη νέα μου θέση θα έχω τη δυνατότητα να συνεχίζω να υποστηρίζω την πόλη μας”.

Κριτική στην Λίνα Λιάκου για την παραίτησή της και την αποδοχή εργασίας ως Περιφερειακή Διευθύντρια για την Ευρώπη και Μ. Ανατολή στον Οργανισμό των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, ασκεί η δημοτική παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

«Αιφνιδίως μάθαμε κι εμείς για την παραίτηση της Λίνας Λιάκου από την περίφημη Αντιδημαρχία Ανθεκτικότητας, και το τέλος της πιο μετεωρικής θητείας αιρετού που γνωρίσαμε κατά την δική μας θητεία στα κοινά: Μιας θητείας, με την οποία είναι η αλήθεια ότι απασχοληθήκαμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο για να εγκρίνουμε μεταβάσεις και ταξίδια που είχαν να κάνουν με αυτά τα ευαγή ιδρύματα της παγκόσμιας διακυβέρνησης, το Ροκφέλερ, τις Ανθεκτικές Πόλεις και όλην αυτήν την γραφειοκρατία της παγκοσμιοποίησης. Η συμμετοχή της κυρίας Λιάκου σε αυτές, δικαιολογούνταν από την διοίκηση από την επιτακτική ανάγκη που έβλεπε ώστε να υπάρξει πρόοδος στην υπόθεση της ανθεκτικότητας, που προβαλλόταν τότε ως πανάκεια για την μεγιστοποίηση του κοινωνικού αποτυπώματος των δημοτικών έργων, τον εξορθολογισμό της διοίκησης, την συμμετοχική δημοκρατία, την καλύτερη απόκριση των τοπικών θεσμών στις κοινωνικές ανάγκες. Εν τέλει, όλα αυτά μέχρι σήμερα παραμένουν εξαγγελίες. Και η στράτευση της κυρίας Λιάκου για την προώθηση αυτών των τόσο καινοτόμων πολιτικών ήταν τόσο σοβαρή και σημαντική, ώστε με την πρώτη ευκαιρία επαγγελματικής ανέλιξης, που την έδωσε η ίδια η δραστηριοποίησή της με την Ανθεκτικότητα στο πλαίσιο του Δήμου, η ίδια τον άφησε στα κρύα του λουτρού και τώρα πορεύεται στις Λόνδρες έχοντας στις αποσκευές της μια επιτυχή θητεία εξαγγελιών στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά της η κα Λιάκου κάνει λόγο για επίθεση που δέχεται η ίδια προκειμένου να χτυπηθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης.

«Είναι σαφές ότι βρήκαν πάτημα την παραίτησή μου για να χτυπήσουν τον ίδιο τον δήμαρχο. Δεν θεωρώ ότι η δική μου θέση, το όνομά μου και η προσωπικότητά μου τους ενδιαφέρει. Είναι θέμα αντιπολίτευσης προς τον Γιάννη Μπουτάρη» δήλωσε η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, Λίνα Λιάκου, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την είδηση της παραίτησής της.

“Το καράβι έχει μεγάλο πλήρωμα και χαίρομαι γι’ αυτό. Όσον αφορά το γιατί αποστασιοποιήθηκαν κάποιοι σύμβουλοι, είναι ξεκάθαρος ο λόγος: πρόκειται για προσωπικά συμφέροντα», απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στο ΑΠΕ. «Είμαι εξαιρετικά λυπημένος για το επίπεδο της αντιπολίτευσης. Αναφέρομαι στις δηλώσεις του Σταύρου Καλαφάτη αλλά και των αποστασιοποιημένων συναδέλφων, εννοώντας τους κυρίους Αβραμόπουλο και Κουράκη. Όλο αυτό δηλώνει ένα πνεύμα κοντόφθαλμο, μίζερο, ζηλόφθονο και κομπλεξικό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εκμετάλλευση και συνωμοσία από την παραίτηση της Λίνας Λιάκου”.