Ξεκίνησε την Κυριακή 1η Οκτωβρίου το 28ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου το οποίο και θα διαρκέσει έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Σε χώρους πολιτισμού και με σκηνικό τα ενετικά μνημεία της Παλιάς ατμοσφαιρικής Πόλης του Ρεθύμνου, το βενετσιάνικο παρελθόν της πόλης φαίνεται να ζωντανεύει απρόσμενα.

Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, η διοργάνωση έχει και μια διαφορετική θεματική, που είναι άμεσα συναρτημένη με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της πόλης. «Προσωπογραφίες» είναι το θέμα και ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ που διοργανώνεται από τον Δήμο Ρεθύμνης και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση – ΚΕΔΗΡ, με καλλιτεχνικό
διευθυντή τον Ρεθεμνιώτη συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς πολιτισμού της πόλης και ανανεώνεται συνεχώς με σκοπό η κοινωνία να γίνεται όλο και περισσότερο συμμέτοχος και συνδημιουργός. Σήμερα αποτελεί ένα ομοιόμορφο ποιοτικό σύνολο καλλιτεχνικών δημιουργιών με έμπνευση από την περίοδο της Αναγέννησης και το βλέμμα στραμμένο στην αναγέννηση στο σήμερα, όχι μόνο της καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και του τρόπου σκέψης και θεώρησης των πραγμάτων.

Οι ερμηνευτές είναι προσεκτικά επιλεγμένοι, καλλιτέχνες των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης και φυσικά της Ελλάδας. Η διοργάνωση έχει φέτος την εξαιρετική τύχη να συμμετέχουν σ’ αυτήν και πολλοί καταξιωμένοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό που έλκουν την καταγωγή τους από το Ρέθυμνο.

Καθημερινά και για δύο εβδομάδες σημεία – μνημεία του Ρεθύμνου θα φιλοξενήσουν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εικαστικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις για παιδιά, καθώς και αναγεννησιακά δρώμενα στο Ιστορικό Κέντρο. Το Φρούριο Φορτέτζα με το  θέατρο Ερωφίλη και το Τζαμί Ιμπραήμ Χαν, η αίθουσα Παντελής Πρεβελάκης στο Ωδείο Ρεθύμνου, το «Σπίτι του Πολιτισμού», το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης είναι έτοιμα για αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Ρεθεμνιώτης Αλέξης Κωστάλας.

Η είσοδος σε αρκετές από τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ενώ στις υπόλοιπες υπάρχει εισιτήριο με συμβολική τιμή 5 ευρώ. Οι μαθητές και φοιτητές έχουν ελεύθερη είσοδο.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του 28ου Αναγεννησιακού Φεστιβάλ Ρεθύμνου