Ο Δήμος Πατρέων τίμησε τους εργαζόμενους, τους φορείς και τους εθελοντές της Ημερήσιας Παιδικής Κατασκήνωσης

0
353

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, διοργάνωσε εκδήλωση το Σάββατο 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλάζ της Αγυιάς. Στην εκδήλωση έγινε απολογισμός της φετινής λειτουργίας της Ημερήσιας Παιδικής Κατασκήνωσης του Δήμου Πατρέων και τιμήθηκαν οι εργαζόμενοι, οι φορείς και όσοι προσέφεραν εθελοντικά στη λειτουργία της κατασκήνωσης.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Πελεκούδας, Παναγιώτης Μελάς και Χρήστος Κορδάς, η Αντιπρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Νάνσυ Αγγελακοπούλου, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. του Κοινωνικού Οργανισμού.

Ο Δήμαρχος Πατρέων στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων είπε:

«Αυτή η προσπάθεια που γίνεται και που θα μεγαλώσει το επόμενο διάστημα με την αξιοποίηση κι άλλων χώρων, έχει στόχο να ζουν όμορφα τα παιδιά μας, να απολαμβάνουν τη ζωή μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον, να ξεφύγουν και να μη νιώθουν αυτό που ζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια.

Προσπαθούμε να τους προσφέρουμε αυτά που είναι δικαίωμά τους και που έπρεπε να τα απολαμβάνουν με συγκροτημένο τρόπο αν οι κυβερνήσεις ενδιαφέρονταν και φρόντιζαν να έχουν το καλοκαίρι διακοπές και οι λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά μας.

Προχωρήσαμε πολύ καλά αυτά τα τρία χρόνια. Καταφέραμε να ικανοποιήσουμε ένα σημαντικό μέρος των αναγκών των παιδιών. Από την επόμενη χρονιά θα λειτουργήσει και η δημοτική κατασκήνωση στα Ροΐτικα.

Όλα αυτά γίνονται με μεγάλη προσπάθεια. Γνωρίζετε όλοι τις δυσκολίες που υπάρχουν και όσον αφορά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, αφού η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και όσον αφορά τα οικονομικά, αφού κι εδώ η κυβέρνηση έχει περικόψει κι άλλο τα κονδύλια προς τους Δήμους. Εμείς θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών και γίνονται υπερπροσπάθειες και από τους εργαζόμενους και από τον Κοινωνικό Οργανισμό, που έχει την ευθύνη λειτουργίας της κατασκήνωσης, και από πάρα πολλούς φορείς και πολίτες που κατανοούν την ανάγκη να έχουν τα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ, Θόδωρος Τουλγαρίδης, κάνοντας τον απολογισμό ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων λειτούργησε και φέτος, για τρίτη χρονιά, στο χώρο της πλαζ του ΕΟΤ στην Αγυιά, Ημερήσια παιδική Κατασκήνωση.

Αυτή η πρωτοπόρα πανελλαδικά δράση της δωρεάν παιδικής κατασκήνωσης του Δήμου μας, λειτούργησε με 55 εργαζόμενους, μόνιμους υπαλλήλους του Δήμου και του ΚΟΔΗΠ και συμβασιούχους με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις. Την προσπάθειά μας στήριξαν με εθελοντική προσφορά 25 συμπολίτες μας. Σημαντική συμβολή είχαν φορείς και σύλλογοι της πόλης μας.

Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τη λειτουργία της κατασκήνωσης ξεπέρασε τις 100.000 ευρώ και αφορούσε βασικά τους μισθούς των εργαζομένων με 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις, την μεταφορά των παιδιών, τα αναλώσιμα, τον εξοπλισμό και τα τρόφιμα.

Τα παιδιά φιλοξενούνται στον χώρο της πρώην πλαζ του ΕΟΤ που για δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί και είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο, με κατεστραμμένα κτίρια και λεηλατημένες τις υποδομές της. Η συγκεκριμένη έκταση δεν ξεπουλήθηκε όπως επιθυμούσαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξιοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με τη διαμόρφωση της σε έναν όμορφο χώρο για  να την απολαμβάνει δωρεάν ο λαός της Πάτρας.

Σε αυτό τον χώρο λειτουργεί τα τρία τελευταία χρόνια η Παιδική Κατασκήνωση. Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 500 παιδιά και την δεύτερη 750.

Την  φετινή  χρονιά  φιλοξενήθηκαν  στο  χώρο  της  Πλαζ  περίπου  1.000  παιδιά.Το πρόγραμμα διαρθρώθηκε σε τέσσερις περιόδους  διάρκειας δεκαπέντε ημερών η κάθε μια από τις 19 Ιουνίου έως τις 11 Αυγούστου. Η Κατασκήνωση λειτουργούσε σε πενθήμερη βάση  από τις 8.00 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ.. Φιλοξενούσαμε καθημερινά 250 περίπου παιδιά ηλικίας από 8 έως 14 ετών χωρισμένα ηλικιακά σε 12 ομάδες των 20-22 παιδιών η κάθε μια που την στελέχωναν δυο ομαδάρχες-συνοδοί.

Η επιλογή των παιδιών -λόγω της  μεγάλης ζήτησης ( δεχθήκαμε περίπου 1700 αιτήσεις ) – έγινε με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια βάσει της μοριοδότησης, που είχε ψηφισθεί στο Δ.Σ. του ΚΟΔΗΠ.

Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε για τη φιλοξενία παιδιών από το ορφανοτροφείο του Σκαγιοπουλείου  ιδρύματος, όπως και ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών, στα οποία δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλες τις περιόδους,  ώστε να απασχοληθούν δημιουργικά στις διακοπές τους, σε έναν χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο για τις ανάγκες τους.

Όλο  το  πρόγραμμα, το  οποίο  ήταν  δωρεάν, περιλάμβανε  μετακίνηση  με  μισθωμένα  λεωφορεία, πλήρη  σίτιση (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό), θαλάσσια μπάνια  και αθλητικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές  δραστηριότητες.

Σας ενημερώνουμε ότι οι εργασίες κατασκευής της κατασκήνωσης στα Ροΐτικα είναι στο τελευταίο στάδιο αποπεράτωσης και θα λειτουργήσουν τη νέα περίοδο.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για να έχουν τα παιδιά μας, η νέα γενιά, εκείνα που τους αξίζουν και δικαιούνται! Να χαίρονται τα παιδιά του κόσμου τις κατακτήσεις της ανθρωπότητας.»

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΚΟΔΗΠ τίμησαν για την προσφορά τους το ΣΕΓΑΣ, την ΕΜΑΚ, τον Ερυθρό Σταυρό, το ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών), το Καραμανδάνειο Νοσκομείο Παίδων, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Νοσοκομείο Ρίου, το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, δεκάδες εθελοντές, ενώ ευχαριστίες δόθηκαν στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων και στο Χορευτικό του Δήμου Πατρέων για την δική τους προσφορά στην λειτουργία της κατασκήνωνσης.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.