Ο Δήμος Καβάλας τίμησε την αρχαιολογική κοινότητα της πόλης

0
297
Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων
Στην βράβευση των ανθρώπων που συνέβαλαν στην ανακάλυψη και την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής των Φιλίππων προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, 26 Ιουνίου, ο Δήμος Καβάλας.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Δημαρχείου στη διάρκεια μιας σεμνής και λιτής τελετής, που εντάσσεται στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017, συμπίπτει με τον ένα χρόνο μετά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Καβάλας τιμά τους ανθρώπους και τα ιδρύματα που με την εργασία τους ανέσκαψαν, μελέτησαν, προστάτεψαν και ανέδειξαν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάδειξη της ταυτότητάς της και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Η έρευνα και η φροντίδα των μνημείων στην περιοχή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από αιώνες. Η συστηματική ωστόσο έρευνα χρονολογείται εδώ και έναν περίπου αιώνα με τις γαλλικές ανασκαφές. Με την ενσωμάτωση της περιοχής στην ελληνική επικράτεια υπήρξε έντονο το ενδιαφέρον για τη μελέτη και τη φροντίδα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διακεκριμένοι αρχαιολόγοι δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή μέσα από διάφορα υπουργεία έως τη δημιουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού αργότερα. Η Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών, το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πολύ γρήγορα δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή.

Για το έργο τους βραβεύτηκαν οι:

Χάιδω Κουκούλη Χρυσανθάκη, πρ. Έφορος αρχαιοτήτων
Χαράλαμπος Μπακιρτζής, πρ. Έφορος αρχαιοτήτων
+ Γεώργιος Μπακαλάκης, Έφορος αρχαιοτήτων, καθηγητής πανεπιστημίου
+ Δημήτριος Λαζαρίδης, Έφορος αρχαιοτήτων, καθηγητής πανεπιστημίου
Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. (Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Φιλίππων)
Αρχαιολογική Εταιρεία Αθηνών
Γαλλική Σχολή Αθηνών
Αρχαιολογική Υπηρεσία Υπουργείου Πολιτισμού