Δήμος Ηρακλείου: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάδειξη του κτηρίου της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας

0
281

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το θέμα της προστασίας και ανάδειξης του κτιρίου όπου στεγαζόταν η πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, καθώς σήμερα υπογράφηκε η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης ελέγχου της φέρουσας ικανότητας και ενίσχυσης (εφόσον απαιτηθεί) για το συγκρότημα της πρώην Ακαδημίας. Τη σύμβαση υπέγραψε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, με τον εκπρόσωπο της εταιρίας που αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, το σχολικό συγκρότημα είναι επιφανείας 2.580 τ.μ. και σε αυτό στεγάζονται το 53ο Δημοτικό, το 54ο Δημοτικό, το 1ο Ειδικό Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο. 

Η προεκτιμώμενη αμοιβή της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 224.425 ευρώ, με τελικό ποσό σύμβασης μετά την έκπτωση τις 55.040,70 ευρώ. Η μελέτη περιλαμβάνει αποτύπωση του φέροντος οργανισμού, προσδιορισμό της ποιότητας των δομικών υλικών και μελέτη ενίσχυσης του κτιριακού συγκροτήματος εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Η χρηματοδότηση της μελέτης θα γίνει από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου. 


Η πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία σχεδιάστηκε από τον Πάτροκλο Καραντινό, έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, την χρονική περίοδο 1932-1938. Θεωρείται δε μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ως ένα από τα δύο σπουδαιότερα έργα του Καραντινού στο Ηράκλειο. 


«Ο έλεγχος του συγκροτήματος αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, στο οποίο η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε με το δεδομένο ότι η ασφάλεια των μαθητών και η αναβάθμιση της σχολικής στέγης αποτελεί μία από τις προτεραιότητές της», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρινός αναφερόμενος στον επικείμενο έλεγχο του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος της πόλης.