ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας: Αίτημα για την άμεση περιβαλλοντική αποκατάσταση του Κορινθιακού Κόλπου

0
321

Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της περιβαλλοντικής αποκατάστασης του Κορινθιακού κόλπου ζητά ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λ. Υπερήφανος από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, ενώ παράλληλα τον καλεί  να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε ο Κορινθιακός Κόλπος να ενταχθεί στο σύνολο του στο δίκτυο των θαλασσών Natura.

«Ο Κορινθιακός κόλπος , είναι μια κλειστή  θάλασσα που αποτελεί ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα με σημαντική βιοποικιλότητα. Ορισμένες παράκτιες περιοχές του ανήκουν ήδη στο Δίκτυο Natura, ωστόσο λόγω των συνθηκών, που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια κρίνεται επιτακτική η άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη συνολική ένταξη του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο των θαλασσών Natura», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Υπερήφανος.

Σημειώνει ότι εδώ και αρκετά χρόνια η κλειστή αυτή θάλασσα και οι ακτές της επιβαρύνονται και υποβαθμίζονται από τα λύματα βαριών βιομηχανιών, τα υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων,  από την υπεραλίευση και την αλίευση με συρόμενα εργαλεία που οδηγούν σε καταστροφή του βυθού και αφανισμό των ψαριών και άλλων οργανισμών, από την μεγάλη οικιστική πίεση, ιδιαίτερα στις νότιες ακτές, όπου δεν υπάρχει σαφής σχεδιασμός για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και λυμάτων, από τις μεταλλευτικές και λατομικές δραστηριότητες, τις εκτροπές των μεγάλων ποταμών στην ευρύτερη περιοχή (Μόρνος, Εύηνος), τις εκτεταμένες αμμοληψίες από τις παραλίες κ.α.

«Η καταστροφή που προκαλούν αθροιστικά οι παραπάνω παράγοντες είναι ανυπολόγιστη και κρίνεται απαραίτητο, σήμερα κιόλας, να κινητοποιηθούμε όλοι και πρωτίστως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία του οικοσυστήματος αυτού» τονίζει ο κ. Υπερήφανος, ο οποίος δηλώνει ότι στην προσπάθειά σας αυτή η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας θα είναι έτοιμη να συνδράμει με όποιον τρόπο της ζητηθεί.