Ευθύνες στην Κυβέρνηση για το θέμα των συμβασιούχων καταλόγισε σύσσωμη η ΚΕΔΕ – Τι δεσμεύθηκε ο Π. Σκουρλέτης

0
312

 

Αποκλειστικές ευθύνες στην Κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους συμβασιούχους στους δήμους αλλά και τις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους υπέδειξε το σύνολο των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής της έκτακτης συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης τόνισε την σαφή  θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είναι μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Παράλληλα, κάλεσε τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία, ενωτική κατεύθυνση και ώριμη στάση. Παράλληλα, τους συνέστησε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στους οργανισμούς εσωτερικών υπηρεσιών τους. Επανέλαβε πως την ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο «η κυβέρνηση που μοίραζε υποσχέσεις. Αυτή είναι που πρέπει να δώσει τη λύση»

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, χαρακτήρισε μη ρεαλιστική και αντισυνταγματική τη νομοθετική πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών όπως και της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Διαπίστωσε έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς κυβέρνησης για την επίλυση του θέματος και πρότεινε συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ-ΟΤΑ για την εξεύρεση εφικτής λύσης, τόσο σε αυτό το ζήτημα όσο και στα άλλα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους σ’ αυτήν (κινητικότητα, υπερωρίες, μερική απασχόληση κ.λ.π).

Ο δήμαρχος Νικαίας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, τόνισε ότι το «πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο και είναι της κυβέρνησης που το δημιούργησε». Χαρακτήρισε την πρόταση του υπουργείου, εφόσον δεν τίθενται συνταγματικά θέματα, ως «σοβαρή βάση συζήτησης για την εξεύρεση λύσης, στην οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν και κάποιες της ΠΟΕ-ΟΤΑ».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ζήτησε μεταξύ άλλων να απευθύνει έκκληση η ΚΕΔΕ προς τους εργαζομένους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους και να υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση των συμβασιούχων στους διαγωνισμούς πρόσληψης μονίμων που θα γίνουν. Επίσης, να αναλάβει η ΚΕΔΕ πρωτοβουλία, ώστε όλα τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή να στηρίξουν τη θέση της κυβέρνησης πως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες είναι εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη, χαρακτήρισε «ελιγμό» την κυβερνητική πρόταση που «σκοπό έχει να εξαπατήσει τους εργαζομένους», όπως είπε. Τόσο εκείνη, όσο και ο Τάσος Κανταράς από τη ΛΑΕ. που έκανε λόγο για «colpo grosso της κυβέρνησης σε βάρος των συμβασιούχων», ζήτησαν την μετατροπή όλων των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, την πρόσληψη εφεξής εργαζομένων στους ΟΤΑ βάσει των αναγκών τους σε θέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κ.ά.

Τα μέλη στο ΔΣ της ΚΕΔΕ και της παράταξης Συντονισμός Αιρετών σε κοινή δήλωσή τους για το θέμα αναφέρουν «Όσο μας αφορά ως <<ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΑΙΡΕΤΩΝ >> στο ΔΣ της ΚΕΔΕ απορρίψαμε την απαράδεκτη ,αδιέξοδη και αντεργατική πρόταση του κ. Σκουρλέτη η οποία οδηγεί στο ακαριαίο θάνατο χιλιάδες εργαζόμενους συμβασιούχους . Καταθέσαμε την πρόταση μας η οποία περιλαμβάνει:

Την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.

Την πρόσληψη στο εφεξής εργαζομένων στους ΟΤΑ βάση των αναγκών τους αποκλείστηκα από διαδικασίες ΑΣΕΠ για θέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Την παράλληλη κατάργηση του άρθρου 61 του νόμου 3979/2011και του άρθρου 47του νόμου 4257 /2014 που εκχωρούν την καθαριότητα σε ιδιώτες.

Η πρόταση μας δε στηρίχτηκε από τις άλλες παρατάξεις της ΚΕΔΕ, το αντίθετο με μια θέση γεμάτη ασάφειες που κινείται όμως στη λογική των προτάσεων και των προθέσεων του κ.Σκουρλέτη παραγνωρίζοντας τα αιτήματα όπως διατυπώθηκαν από την ΠΟΕ ΟΤΑ,το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι υπόλοιπες μνημονιακές παρατάξεις προσέτρεξαν στο νέο ραντεβού με τον υπουργό εσωτερικών στο οποίο εμείς δε θα πάρουμε μέρος διαφωνώντας με τη κυβερνητική πρόταση και τη λογική που επικράτησε τελικά στη ΚΕΔΕ».

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Πάνο Σκουρλέτη

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, αντιπροσωπία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος τους παρουσίασε τη νομοθετική ρύθμισή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο υπουργός απάντησε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στα αιτήματα της, με αφορμή την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου για τους συμβασιούχους καθαριότητας στους Δήμους.

Με συγκεκριμένες δεσμεύσεις απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης στα αιτήματα της ΚΕΔΕ με αφορμή την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου για τους συμβασιούχους καθαριότητας στους Δήμους.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:

« Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Διοικητικού μας συμβουλίου κατέθεσα στον κ. Σκουρλέτη τις νομικές παρατηρήσεις της ΚΕΔΕ επί της νομοθετικής ρύθμισης που μας έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα των συμβασιούχων καθαριότητας στους Δήμους. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η ρύθμιση που προωθεί κινείται εντός συνταγματικού πλαισίου ενώ έκανε αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ να υπάρξει πρόβλεψη μοριοδότησης για τους συμβασιούχους, εντός των επιτρεπόμενων συνταγματικών ορίων. Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε η ΚΕΔΕ σχετικά με το όριο ηλικίας των 45 ετών, διαβεβαίωσε ότι θα προβλεφθεί στη διαδικασία επίλυσης.

Η θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σαφής από την πρώτη στιγμή και δεν αλλάζει. Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε. Ταυτόχρονα όμως καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ενώπιον μας με στόχο να καθαρίσουν άμεσα οι πόλεις μας. Δεν αξίζει ούτε στους πολίτες αυτή η ποιότητα ζωής, ούτε στη χώρα αυτή η τριτοκοσμική εικόνα και πρέπει άμεσα να αλλάξει.

Παράλληλα καλώ όλους τους Δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, ψυχραιμία και να συμπλεύσουμε όλοι σε μία ενωτική κατεύθυνση, διατηρώντας την ώριμη στάση που χαρακτηρίζει την Αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό και προς διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης, τους καλώ να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στους οργανισμούς εσωτερικών υπηρεσιών τους.

Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δεν ευθύνονται ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι στους δήμους και σίγουρα όχι οι πολίτες. Την ευθύνη φέρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση που μοίραζε υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα. Αυτή είναι που πρέπει να δώσει τη λύση».