Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με ΠΟΕ-ΟΤΑ για να λυθεί το αδιέξοδο με τους συμβασιούχους

0
285
Αλέξης Τσίπρας
Αλέξης Τσίπρας

Με τους εκπροσώπους της ΠΟΕ – ΟΤΑ συναντάται στις  10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από το αδιέξοδο που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες με το θέμα των συμβασιούχων των δήμων.

Σκοπός του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα οδηγήσει στο τέλος των κινητοποιήσεων, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα με την καθαριότητα στους δήμους της χώρας, που σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες κάνουν την κατάσταση αφόρητη.

Την ίδια ώρα, κατατέθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, η βελτιωμένη νομοθετική ρύθμιση για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους εργαζομένους στους δήμους.

Η τροπολογία προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντησή του με την ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διασφάλιση της συνταγματικότητας της ρύθμισης, ενώ διαβεβαίωσε πως οι προσλήψεις που καλύπτονται από ανταποδοτικές δαπάνες εξαιρούνται από τους μνημονιακούς νόμους περί απαγόρευσης προσλήψεων.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ακόμα ότι από στη συνάντηση διαπιστώθηκε μια «κοινή οπτική στα πράγματα», η οποία δεν υπήρχε στις προηγούμενες συναντήσεις, ενώ έκρινε ως θετική την τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ότι η γνώμη της Ένωσης είναι ότι τα θέματα της αποκομιδής των απορριμμάτων πρέπει να είναι μια υπόθεση των δήμων και όχι ιδιωτικών εταιριών.

«Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και θα παραμείνουμε. Ταυτόχρονα όμως καλούμε την κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ενώπιον μας με στόχο να καθαρίσουν άμεσα οι πόλεις μας. Δεν αξίζει ούτε στους πολίτες αυτή η ποιότητα ζωής, ούτε στη χώρα αυτή η τριτοκοσμική εικόνα και πρέπει άμεσα να αλλάξει», τόνισε από την πλευρά του ο Γιώργος Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους δημάρχους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και ζήτησε να επισπεύσουν τις διαδικασίες ορισμού των θέσεων που προορίζονται για το μόνιμο προσωπικό, στα οργανογράμματα των δήμων τους.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ