Το σπίτι της Λέλας Καραγιάννη στην Πλατεία Αμερικής ανοίγει σύντομα τις πύλες του για τους Αθηναίους

0
650

Η διώροφη ιστορική μονοκατοικία στη συμβολή της οδού Λέλας Καραγιάννη με την οδό Σταυρωπούλου, κοντά στην Πλατεία Αμερικής στην Αθήνα, στο οποίο έζησε η αγωνίστρια της αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, μετατρέπεται σε κοιτίδα γνώσης της τεχνολογίας, από τον Δήμο Αθηναίων.

Το κτήριο όπου λειτούργησε  ως αρχηγείο της αντιναζιστικής οργάνωσης, «Μπουμπουλίνα», με την αξιοποίηση της δωρεάς 150.000 ευρώ της Microsoft, θα αποκτήσει 2 αίθουσες διδασκαλίας, όπου όσοι το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα υπολογιστών δωρεάν. Σε μια τρίτη αίθουσα θα δημιουργηθεί ένα εργαστήρι για τρισδιάστατη εκτύπωση αλλά και για συναντήσεις νέων επιχειρηματιών με την εταιρεία, με στόχο πιθανές συνεργασίες και παροχή δωρεάν ψηφιακού υλικού.

Σύμφωνα με τον Δήμο το κτήριο θα ανοίξει ξανά τις πύλες του τις επόμενες εβδομάδες, ενώ το πρόγραμμα της ψηφιακής εκπαίδευσης θα διαρκέσει ένα χρόνο, ενώ σχεδιάζονται παραπέρα δράσεις για την αξιοποίηση των υπόλοιπων χώρων του.

Η Λέλα Καραγιάννη, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, αρχηγός της αντιναζιστικής οργάνωσης«Μπουμπουλίνα», έπεσε στα χέρια της Γκεστάπο τον Ιούλιο του ’44. Bασανίστηκε άγρια στα μπουντρούμια των Ες-Ες στην οδό Μέρλιν, χωρίς ποτέ να υποκύψει και να μιλήσει, μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου και τελικά εκτελέστηκε από τους κατακτητές, μαζί με άλλους 27 αγωνιστές της Αντίστασης, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 στο Άλσος Χαϊδαρίου, λίγο πριν από την απελευθέρωση.