Γρεβενά: Πιστοποιήσεις για του συλλέκτες των αυτοφυών μανιταριών

0
473

Πιστοποίηση συλλέκτη  αυτοφυών μανιταριών θα μπορούν να λάβουν όσοι συμμετέχουν στη δράση που διοργανώνουν η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Εμπορικό  Επιμελητήριο Γρεβενών, στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης.

Όπως ανακοίνωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Βαγγέλης Σημανδράκος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήριου Γρεβενών Νίκος Ράμμος, εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το σχέδιο  προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία σχήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης συλλεκτών αυτοφυών μανιταριών, στα Γρεβενά. Το σχήμα πιστοποίησης θα αναλάβει να το υλοποιήσει το Εμπορικό Επιμελητήριο Γρεβενών σε συνεργασία με τη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Η πιστοποίηση θα παρέχεται από τον Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης (ΔΙΦΟΠ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), εφόσον πληρούνται απαιτήσεις, προδιαγραφές και διαδικασίες που προβλέπονται από τα διεθνή πρότυπα.

Η εκπαίδευση θα γίνεται στα Γρεβενά και το πρόγραμμα θα «τρέξει» πιλοτικά για τα πρώτα δύο χρόνια με χρήματα της περιφέρειας. Η κατάρτιση και πιστοποίηση του συλλέκτη μανιταριών θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές – δίδακτρα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

«Θα δώσουμε τη δυνατότητα, μέσα από το στοχευμένο πρόγραμμα κατάρτισης, να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν οι σημερινοί συλλέκτες αλλά και όποιος άλλος έχει τη διάθεση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά στον συγκεκριμένο χώρο» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Ευάγγελος Σημανδράκος.

Γρεβενά η «πρωτεύουσα» των μανιταριών

Τα Γρεβενά έχουν καθιερωθεί επισήμως ως η «πρωτεύουσα» των μανιταριών στην Ελλάδα, αφού με απόφαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου η πόλη απέκτησε νέα ταυτότητα και ανακηρύχτηκε το Νοέμβριο του 2007  σε πόλη των μοναδικών αυτών άγριων – αυτοφυών προϊόντων. Μάλιστα η «νέα ταυτότητά» της «στεγάστηκε» στο πρώτο Μουσείο Μανιταριών στην Ελλάδα, που έγινε στη Λάβδα Γρεβενών, όπου από τις 8 έως τις 12 Ιουνίου 2012 «συναντήθηκαν» με σειρά εκδηλώσεων «Οι δρόμοι μανιταριού».
Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής αποτέλεσε το αποκορύφωμα σειράς δραστηριοτήτων, στις οποίες συμμετέχουν ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι φορέων, αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής.

Το μανιτάρι αποτελεί πλέον έμβλημα-σύμβολο της πόλης των Γρεβενών και διακοσμεί πάρκα, πλατείες και κόμβους. Επίσης, αποτέλεσε αιτία αδελφοποίησης με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, που έχουν μακροχρόνια παράδοση στη γνώση και τη συλλογή μανιταριών.
Στους πρόποδες της Πίνδου, στα μονοπάτια της Βάλια – Κάλντα, αλλά και στα πυκνά δρυοδάση της περιοχής, κυρίως στα σύνορα του νομού Γρεβενών με την επαρχία Βοΐου Κοζάνης, φύονται περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής και λαογραφίας για τους κατοίκους της περιοχής.
Στόχος της δημοτικής αρχής αλλά και των τοπικών φορέων είναι  η ποικιλότροπη αξιοποίηση  του μανιταριού και η μετατροπή του σε έμβλημα και στοιχείο πλούτου της κουλτούρας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης του δήμου.
Εκτός από την ίδρυση του μουσείου διοργανώνονται σεμινάρια  μυκητογνωσίας και εκθέσεων, παρέχεται συστηματική εκπαίδευση όσων ασχολούνται με τα μανιτάρια (εστιάτορες, ορειβάτες, φυσιολάτρες κ.ά.), και πραγματοποιούνται διοργανώσεις φεστιβάλ γευσιγνωσίας και μανιταρογνωσίας.

 

Όμως ο νομός Γρεβενών  έχει ακόμη ένα άλλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Βάσει επίσημων στοιχείων κρατά τα ηνία και στη βιολογική γεωργία.

 

Το 14% της παραγωγής στην περιοχή είναι βιολογικά προϊόντα, όταν ο μέσος όρος στην υπόλοιπη χώρα δεν υπερβαίνει το 4,5%.

Η βιολογικά καλλιεργούμενη έκταση στην περιοχή ανέρχεται στα 56.000 στρέμματα και ο αριθμός των βιοκαλλιεργητών διαμορφώνεται σε 216 άτομα, στους οποίους προστίθενται και άλλοι 50 κτηνοτρόφοι.