Δήμος Πειραιά: Δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου για παιδιά και ενήλικες στη Δημοτική Πινακοθήκη

0
693

Δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου διοργανώνει το Τμήμα Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης του Δήμου Πειραιά για νέους και νέες έως 30 ετών, με ελεύθερη συμμετοχή, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Τα μαθήματα ενηλίκων περιλαμβάνουν διδασκαλία ελεύθερου σχεδίου και χρώματος με λάδι.

Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει ελεύθερο σχέδιο με μολύβι και κάρβουνο, μελέτη αντικειμένων εκ του φυσικού (συνθέσεις νεκρής φύσης) σε ασπρόμαυρη απεικόνιση. Ο μαθητής θα μάθει τις θεμελιώδεις αρχές του σχεδίου τριών διαστάσεων, προοπτική και φωτοσκίαση. Σε ό, τι αφορά τη ζωγραφική (χρώμα), η διδασκαλία περιλαμβάνει αναλυτική αναφορά στη θεωρία του χρώματος (χρωματικός κύκλος, αρμονίες και συνθέσεις χρωμάτων, ποιότητες τόνων, χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων). Επίσης, ο μαθητής θα μάθει όλες τις τεχνικές του χρώματος με λάδι. Στόχος του εργαστηρίου ζωγραφικής είναι η κατάκτηση του γνωστικού αντικειμένου και η κατανόησή του από τον μαθητή, δίνοντας έμφαση στην εξατομικευμένη διδασκαλία. Μετά το πέρας του βασικού κύκλου εκπαίδευσης, οι μαθητές εκπαιδεύονται σε θεματικές ασκήσεις ώστε να:
• ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους στο σχέδιο και στο χρώμα
• γνωρίσουν τη χαρά της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας
• συνεργάζονται με άλλους μαθητές
• εκθέτουν και να παρουσιάζουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους


Πληροφορίες – Εγγραφές:
Τμήμα Καλλιτεχνικής Παιδείας & Επιμόρφωσης, Νοταρά 28, 2ος όροφος, τηλ. 210 4101692

Επίσης, δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά 6-12 ετών με ελεύθερη συμμετοχή, διοργανώνει το Τμήμα Καλλιτεχνικής Παιδείας και Επιμόρφωσης του Δήμου Πειραιά στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας.

Στο Παιδικό Τμήμα, το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τις οπτικές του εμπειρίες, να οξύνει τη δεκτικότητά του στα εικαστικά ερεθίσματα και παράλληλα του παρέχονται όλες οι τεχνικές γνώσεις που είναι απαραίτητες για να περιγράψει εικαστικά μια ιδέα. Το πρόγραμμα διδασκαλίας με το οποίο προσπαθούμε να οξύνουμε τη φαντασία και την παρατηρητικότητα των μαθητών είναι σειρά ασκήσεων πάνω στη θεωρία του χρώματος: Χρωματικός κύκλος – Αντιπαράθεση αποχρώσεων – Αντιθέσεις ανοιχτών/σκούρων χρωμάτων – θερμών/ψυχρών χρωμάτων – βασικών/συμπληρωματικών χρωμάτων κλπ.
Θεματολογία: Στον μαθητή δίνονται θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον, την κοινωνική ζωή, τις γιορτές, τον αθλητισμό, την ιστορία κλπ.

Εγγραφές: Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στην Ε’ Δημοτική Κοινότητα Αγίας Σοφίας, μία φορά την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και ώρα 16.30-18.00. Οι ενδιαφερόμενοι απευθύνονται για εγγραφές στα γραφεία της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας στην οδό Καλλέργη 142. Τηλ. 210 4622589