Αντιπαράθεση μεταξύ του Γιάννη Σγουρού και της Περιφέρειας Αττικής για τον ΧΥΤΑ Φυλής

0
362

Αντιπαράθεση μεταξύ του Γιάννη Σγουρού και της Περιφέρειας Αττικής προκάλεσε η απόφαση για εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ο τέως περιφερειάρχης Αττικής κατηγορεί την διάδοχό του, Ρένα Δούρου για «πολιτική εξαπάτηση των κατοίκων Δυτικής Αττικής», ενώ κάνει λόγο και για τραγικούς και ανεύθυνους χειρισμούς της, που «εγκλωβίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής σε στασιμότητα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ, ενώ εξαιτίας του ανύπαρκτου σχεδιασμού υποθηκεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης προγραμμάτων ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή».

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι εργασίες επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την από 25-08-2017 απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κατόπιν εισήγησης του ΕΔΣΝΑ, φορέα του οποίου προΐσταται η κα Δούρου, «προκειμένου να μεγαλώσει η διάρκεια ζωής του κατά δύο χρόνια και να μην γίνει εν έτει 2017 η Αττική, Νάπολη».

Σε δηλώσεις του ο κ. Σγουρός τόνισε ότι «Η κα Δούρου το 2014 παρέλαβε τη διαχείριση των απορριμμάτων σε κατάσταση σαφούς προόδου. Θυμίζω ότι είχαν δημοπρατηθεί έξι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και τρεις διαγωνισμοί για την κατασκευή νέων μονάδων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, που θα υποστήριζαν συνδυαστικά δράσεις ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, συνολικού ύψους άνω των 400 εκ. ?. Η χρηματοδότηση ήταν διασφαλισμένη από κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Ένα πρόβλημα δεκαετιών ήταν υπό επίλυση, χωρίς επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου.

Τρία χρόνια μετά η κα Δούρου οδήγησε την κατάσταση στο σημείο μηδέν. Όχι μόνο δεν προχώρησε ούτε στο ελάχιστο την ανακύκλωση, αλλά λόγω της τρίχρονης απραξίας της, και προκειμένου να μην μείνουν τα σκουπίδια στον δρόμο αποφάσισε να επεκτείνει τον ΧΥΤΑ στη Φυλή που υποσχόταν ότι θα κλείσει! Ειλικρινά είναι να απορεί κανείς, μετά από τόσα ψέματα, πώς τολμά να αντικρίζει τους πολίτες της Δυτικής Αττικής;

Πλέον όλοι ξέρουν ότι οι υποσχέσεις της κας Δούρου ήταν για τα σκουπίδια. Τα περί ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή ήταν συνθήματα που ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. Το πρόβλημα όμως δεν είναι τα ψέματα της κας Δούρου. Το πρόβλημα είναι πως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις στην ΑΕΠΟ του ΧΥΤΑ Φυλής ότι η εναπομένουσα χωρητικότητα του τελευταίου κυττάρου είναι για δύο χρόνια και εάν δεν αλλάξει κάτι δραστικά άμεσα, τότε η κα Δούρου θα έχει παραλάβει το 2014 ένα πρόβλημα υπό επίλυση και το 2019 θα έχει παραδώσει μια βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα. Η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου δική της».

 

Απάντηση Α. Μπιζά

Στον κ. Σγουρό απάντησε η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά, η οποία τον κατηγορεί για εμπάθεια και «ασύγγνωστη» άγνοια στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων Αττικής, «το οποίο ο ίδιος χειρίστηκε στο παρελθόν».
Η κ. Μπιζά σημειώνει πως «ο τέως περιφερειάρχης έχει πρόβλημα με την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί ενώ ο ίδιος στη διάρκεια της θητείας δεν έκανε ούτε ένα έργο διαχείρισης απορριμμάτων, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, ήδη στα μέσα της θητείας τους, έχουν καταφέρει να αλλάξουν το τοπίο, προωθώντας εμπράκτως νέο νομοθετικό πλαίσιο».
Στη συνέχεια παραθέτει σειρά δράσεων, μέτρων και έργων που έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί για την υλοποίηση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και συγκεκριμένα:
– Οι κατευθυντήριες γραμμές του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ (αποκέντρωση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επανάχρηση) ευθυγραμμίζονται απολύτως με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα για τη διασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.
– Αντιθέτως ο σχεδιασμός που προωθούσε ο ίδιος, με τις 4 υπερδιαστασιολογημένες μονάδες επεξεργασίας εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων, για τριάντα χρόνια, ήταν αντίθετος την πολιτική της ΕΕ, εξυπηρετούσε αποκλειστικά και μόνο το σε όλα τα επίπεδα αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου διάθεσης, της ΟΕΔΑ Φυλής, ενώ παράλληλα ζημίωνε τους πολίτες.
– Η ακύρωση των σχεδιασμών και των διαγωνιστικών αυτών διαδικασιών ήταν μονόδρομος για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς: η Αττική δεν μπορούσε να καταστεί όμηρος πεπερασμένων, τεχνολογικά και οικονομικά, επιλογών σε βάρος των πολιτών και του περιβάλλοντος.
– Πλέον, ο νέος σχεδιασμός προωθεί, με διαφάνεια, την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, με ανάλογη κατανομή των ΜΕΑ και των ΧΥΤΥ, ενώ αναβαθμίζει τη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης Λιοσίων.

Ανταπάντηση Γ. Σγουρού

Με αφορμή απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στην ανακοίνωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Γ. Σγουρός έκανε την παρακάτω δήλωση :

«Απευθύναμε ερωτήματα προς την κα Δούρου για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αντ? αυτής απάντησε για ακόμη μία φορά ένα από τα εντεταλμένα όργανά της. Να απαντούσε τουλάχιστον επί της ουσίας στα ερωτήματα που απευθύναμε πάει στα κομμάτια. Πάλι ασυναρτησίες και η μπάλα στην εξέδρα. Το πρόβλημα όμως με τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι υπαρκτό και πάρα πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς όρους, άλλοτε με απαντήσεις ανώνυμων κύκλων και άλλοτε με πρόθυμων εντεταλμένων οργάνων.

Ξαναρωτώ :

· Γιατί επεκτείνεται αντί να κλείσει ο ΧΥΤΑ;

· Τι θα γίνει μετά από δυο χρόνια που θα κορεστεί;

· Γιατί αυξάνονται οι ποσότητες που θάβονται και δεν ανακυκλώνονται;

· Γιατί δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ;

· Γιατί δεν έχει δημοπρατηθεί κανένα νέο έργο στη διαχείριση των απορριμμάτων;

· Γιατί ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που ξεκινήσαμε, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα που προχωράνε;

Εμείς δίναμε λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων με ρεαλιστικό σχέδιο και συνδυαστικές λύσεις διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης. Δουλέψαμε για τους πολίτες, δεν τους δουλέψαμε. Η κα Δούρου ακύρωσε τα πάντα για μία ιδεοληψία. Δεν ήθελε τα ΣΔΙΤ και τώρα η κυβέρνησή της παρακαλάει για επενδύσεις. Ας σταματήσει λοιπόν να κρύβεται. Τα προβλήματα της Αττικής δεν αντιμετωπίζονται με όρους επικοινωνίας και διαχείρισης πολιτικού κόστους. Ο στρουθοκαμηλισμός φέρνει τα αδιέξοδα στη διαχείριση των απορριμμάτων ολοένα και πιο κοντά. Η ευθύνη είναι δικής της και θα πρέπει επιτέλους να απαντήσει η ίδια στα παραπάνω ερωτήματα».