Ζάκυνθος: Την ευρωπαϊκή χάρτα ισότητας των φύλων υπέγραψε ο Δήμαρχος Ζακύνθου

0
372

Την ευρωπαϊκή χάρτα ισότητας των φύλων υπέγραψε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε το πρωί του Σαββάτου.ΔήΕΕ
Στο νησί μας για τον σκοπό αυτό παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινή Κούβελα, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τόνισε πως 206 Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν υπογράψει την ευρωπαϊκή χάρτα, αριθμός που δείχνει πως η χώρα μας πρωτοπορεί στον τομέα αυτό σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

“Δυστυχώς η βία κατά των γυναικών αυξάνεται. Στόχος μας είναι να εξαλειφθούν οι έμφυλες διακρίσεις και σε αυτό σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη Γενική Γραμματεία σχεδιάζουμε τις πολιτικές για την ισότητα και αγωνιζόμαστε για την εξισορρόπηση των σχέσεων μεταξύ γυναικών και ανδρών τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αρωγός στην προσπάθειά μας είναι η ευρωπαϊκή χάρτα, μέσω της οποίας θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό για την προώθηση της ισότητας. Αναφέρω, επί παραδείγματι, πως επιθυμούμε να υπάρξει αύξηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια και από το 1/3 που είναι σήμερα να φτάσει στο 40%. Μόνο το 4% είναι γυναίκες Δήμαρχοι στην Ελλάδα, ποσοστό που είναι μικρό” τόνισε η κ. Κούβελα.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως είναι μια σημαντική στιγμή για το Δήμο η υπογραφή της ευρωπαϊκής χάρτας και πρόσθεσε πως και ο ίδιος αναλαμβάνει δημόσια την υποχρέωση να λάβουν χώρα δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων, διότι αυτό εκτός των άλλων είναι ζήτημα πολιτισμού και δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Κολοκοτσάς συνεχάρη τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών (επικεφαλής είναι η κ. Ελισάβετ Μαρώτη) για την σπουδαία δουλειά που κάνουν και την στήριξη που προσφέρουν.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Νίκος Τσίπηρας, τόνισε πως ο Δήμος Ζακύνθου αναγνωρίζει πως η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδης αρχή και στη συνέχεια ανέφερε πως θα συγκροτηθεί Δημοτική Επιτροπή, ώστε να φροντίσει για να εξασφαλιστούν προγράμματα επιμόρφωσης και να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Να σημειωθεί ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ζακύνθου έχει προγραμματίσει και έκθεση ζωγραφικής, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου στο καφέ “Κόκκινος Βράχος” και ως θέμα έχει τη γυναίκα.

Εκεί υπάρχουν έργα των ζωγράφων: Ελένη Γούναρη, Νικολέττα Κάπαρη, Άννα Λολοσίδου, Χρήστου Μπάρλου, Γιάννη Μπρούζου, Κώστα Πλέσσα, Βασιλική Σταθοπούλου, Μίκα Συμβουλίδου, Γιάννη Τσολάκου, Διονύση Τσολάκου, Αναστασία Φαφούτα και Sabin Freitag.

Οι ώρες της έκθεσης είναι από τις 18:30 έως τις 21:30.