Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας: Εκτός λειτουργίας το φράγμα Τριανταφυλλιάς, δημιουργία νέου στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών

0
593

Από την τον κάμπο του «Ξινόμαυρου» στο Αμύνταιο Φλώρινας, μιας σημαντικής ελληνικής ποικιλίας που κερδίζει συνέχεια έδαφος στις ευρωπαϊκές αγορές οίνου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου, τόνισε ότι «το ελληνικό κρασί βρίσκεται επάξια μαζί με τα γαλλικά στα ράφια φημισμένων ευρωπαϊκών οίκων εμπορίας και διακίνησης οίνου» σημειώνοντας παράλληλα ότι θα στηρίξουμε τους  Έλληνες καλλιεργητές.

Μιλώντας στη συνάντηση που πραγματοποίησε με γεωργούς και κτηνοτρόφους στην Αντιπεριφέρεια Φλώρινας, ανακοίνωσε ότι στους νέους αγρότες και σε όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «θα προσφέρουμε επιπλέον ενίσχυση μέσα από τα σχέδια βελτίωσης, προκειμένου να τους δώσουμε κίνητρα για να παραμείνουν στην επένδυση που έχουν κάνει». Ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι το υπουργείο προβαίνει σε αυτή την επιλογή, γιατί διαπιστώθηκε στο παρελθόν ότι «οι νέοι αγρότες μετά τα δύο η τρία χρόνια δουλειάς απογοητευμένοι αποχωρούν από το επάγγελμα. Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό» σημείωσε.

 

Δημιουργία φράγματος στον Αγιο Γερμανό Πρεσπών
Αναφέρθηκε στην εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη δημιουργία φράγματος στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών και δήλωσε ότι ήδη το θέμα της μελέτης βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμώντας -σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς- ότι το έργο δεν θα ξεπεράσει τα 18 εκατ. ευρώ.

 

Συνοριακή πύλη με ΠΓΔΜ στον Λαιμό Πρεσπών 
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης μετέφερε στη συνάντηση, ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε, όπως ο ίδιος είπε, από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών η κυβέρνηση προτίθεται να δημιουργήσει πύλη εισόδου στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην περιοχή του Λαιμού Πρεσπών. Η επαναλειτουργία της πύλης εισόδου στον Λαιμό ετέθη ως αίτημα στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στην περιοχή από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου της Φλώρινας.

 

Εκτός λειτουργίας παραμένει το φράγμα Τριανταφυλλιάς
Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος μίλησε με λεπτομέρειες για το Φράγμα Τριανταφυλλιάς που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από πόρους της ΕΕ (30 εκατ. ευρώ) και σήμερα παρότι είναι γεμάτο με νερό παραμένει εκτός λειτουργίας, αφού δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα αρδευτικά έργα. Ζήτησε από τον Ευάγγελο Αποστόλου την άμεση ένταξη του αρδευτικού της περιοχής στα έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ, προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της άρδευσης του κάμπου της Φλώρινας.
Ο Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευμένος από τον βουλευτή Κώστα Σέλτσα, έκλεισε τη διήμερη περιοδεία του στη δυτική Μακεδονία με επίσκεψη σε πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα στο Αμύνταιο.

 

Εργο, προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ το Φράγμα Νεστορίου

«Έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες τoυ παρελθόντος που είχαν θέσει σε αδράνεια το έργο και σήμερα το φράγμα του Νεστορίου είναι το πρώτο έργο που εντάξαμε στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Aνάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, στη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τους αγρότες και καλλιεργητές φασολιού στο διαλογητήριο της AGROKA στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς.

Το Φράγμα Νεστορίου είναι έργο προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ και, όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, «η δέσμευση του αναδόχου είναι να παραδοθεί έως το τέλος του 2020». Εκκρεμεί η επιλογή του μελετητή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την εκπόνηση μελέτης του αρδευτικού, που θα τροφοδοτεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο της Καστοριάς.

 

Για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
Στο επίμονο ερώτημα των παραγωγών φασολιών της περιοχής για τις προθέσεις του υπουργείου ως προς τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παρατεταμένο καύσωνα το φετινό καλοκαίρι -όταν το θερμόμετρο επί 15 ημέρες βρισκόταν στους 39 βαθμούς Κελσίου- απάντησε: «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει αποζημιώσεις για τα φασόλια όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, αλλά αυτό που έχουμε στην περιοχή είναι νέο δεδομένο, που θα πρέπει να το εξετάσουμε».

 

Τα φασόλια Καστοριάς πλήττονται από τις ελληνοποιήσεις

Οι παραγωγοί αναφέρθηκαν επίσης στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων που πλήττουν το προϊόν τους, που εκτός των άλλων έχει ονομασία προέλευσης και σημείωσαν ότι «εάν δεν παταχθεί η αθρόα ελληνοποίηση φασολιών και συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα είναι το τελικό χτύπημα για όλους μας, δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης».
Νωρίτερα στο δημαρχείο Άργους Ορεστικού ο δήμαρχος, Παναγιώτης Κεπακτσόγλου, παρουσίασε στον Ευάγγελο Αποστόλου περισσότερες από δέκα συσκευασίες προϊόντων φασολιού, που βρίσκονται στα ράφια μεγάλων εμπορικών αλυσίδων της χώρας με την παραπλανητική επωνυμία «φασόλια Καστοριάς» ενώ το περιεχόμενο τους προέρχεται από χώρες της Ασίας.