Γ. Πατούλης: «Ζητάμε να αφεθεί η αυτοδιοίκηση να αυτοδιοικηθεί, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες»

Απ. Τζιτζικώστας: «Σήμερα, η αυτοδιοίκηση χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική»

0
344

«Η ΚΕΔΕ αναμένει την πρόταση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για την αλλαγή του «Καλλικράτη», παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του προέδρου της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρου Κυρίζογλου.

«Ζητούμε να αφεθεί η αυτοδιοίκηση να αυτοδιοικηθεί, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες» είπε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε: «Πρέπει η χώρα να σταθεί στα πόδια της και αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι η αποκέντρωση του εγωπαθούς κράτους και ο δεύτερος είναι το επιχειρείν σε συνεργασία με όλες τις επιχειρηματικές δυνάμεις».

Παρουσιάζοντας τις δέκα βασικές θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του «Καλλικράτη», σημείωσε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται h άμεση έναρξη του δημόσιου διαλόγου, η αποκέντρωση με μεταβίβαση πόρων και αρμοδιοτήτων, η μη αλλαγή του εκλογικού νόμου, η ισότιμη αντιμετώπιση του προσωπικού της αυτοδιοίκησης με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό, η θητεία πέντε ετών, η ευθύνη του τοπικού κοινωνικού κράτους στους δήμους, η υιοθέτηση σύγχρονης πολιτικής για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, η προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η εφαρμογή ειδικού προγράμματος για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.

Για την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι «το κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί την περιβαλλοντική κρίση που προέκυψε από την πετρελαιοκηλίδα» επισημαίνοντας ότι το κράτος θα πρέπει να συντονίζεται με την αυτοδιοίκηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζιτζικώστας υποστήριξε ότι «σήμερα, η αυτοδιοίκηση χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική», επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μεταβεί από την περίοδο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην περίοδο της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης και υπογράμμισε την ανάγκη να έχουν οι αυτοδιοικήσεις διοικητική ανεξαρτησία. «Φοβάμαι ότι η αναμόρφωση του Καλλικράτη δεν θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση» συμπλήρωσε, ενώ για την απλή αναλογική εκτίμησε ότι θα φέρει μία μόνιμη ακυβερνησία στους δήμους και τις περιφέρειες και γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει.

Ο κ. Κυρίζογλου εξέφρασε τη διαμαρτυρία της ΠΕΔ-ΚΜ για την άρνηση, όπως είπε, του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους δημάρχους κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, έθεσε και πάλι τα προβλήματα στον τομέα