Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον Felipe Gonzalez με τον «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών»

0
274

«Θα σας είμαι ευγνώμων αν με θεωρείτε απλώς δημοκράτη. Είναι ο μεγαλύτερος τίτλος που θα μπορούσα να έχω!» τόνισε ο Φελίπε Γκονζάλες μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, με την ευκαιρία της βράβευσής του με το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» στο Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, στο πλαίσιο του 5ου Athens Democracy Forum.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποδεχόμενος στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό, τον μακροβιότερο στη μεταπολιτευτική ιστορία της Ισπανίας, τόνισε ότι «πρόκειται για μία εμβληματική μορφή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με καίρια συμβολή στην εμπέδωση της δημοκρατίας στην Ισπανία», ενώ τη βράβευση σχολίασε με γραπτό μήνυμά του και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος υπογράμμισε«Θα ήθελα να συγχαρώ τον δήμο Αθηναίων για την φετινή απονομή του Βραβείου Δημοκρατίας της πόλης της Αθήνας στον Φελίπε Γκονζάλες, το φίλο μου και συνεργάτη μου επί 25ετίας και πηγή έμπνευσης των υπέρμαχων της Δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο».

Στις δηλώσεις του ο κ. Γκονζάλες τόνισε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σήμερα γιατί αναπτύξαμε την νομισματική ένωση και ξεχάσαμε την οικονομική και κουτσαίνοντας οδηγηθήκαμε σε δομική κρίση», και αναφερόμενος στο λαϊκισμό είπε: «Ακούω παντού καταγγελίες απέναντι στον λαϊκισμό. Υπάρχει κάποια αλήθεια. Ο λαϊκισμός μπορεί να είναι της Λεπέν ή του Μελανσόν αλλά υπάρχει και κάτι που με ανησυχεί και θα έπρεπε να αναρωτηθούμε εμείς οι δημοκράτες, που κάναμε μεταρρυθμίσεις για να προωθήσουμε το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, σε τι αποτύχαμε και αφήσαμε τόσο χώρο για τον λαϊκισμό, κάθε χρώματος και σημαίας. Το πρώτο σημείο που πρέπει να λύσουμε είναι τί κάναμε εμείς λάθος, τι κάναμε άσχημα». «Η κεντροαριστερά στην Ευρώπη έχει να σταθεί πάνω σε δύο θεμελιώδη ζητήματα, τη δημοκρατία και την ισότητα» σημείωσε ο κ. Γκονζάλες επισημαίνοντας ότι «η αριστερά, αρέσκεται στα σχέδια για το μέλλον, αφήνοντας το κυβερνητικό παρόν στη κεντροδεξιά και αυτό είναι το λάθος της».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος χάρισε στον κ. Γκονζάλες τη διδακτορική διατριβή που ο ίδιος είχε υποστηρίξει το 1989 φοιτητής στη Βαρκελώνη με θέμα την παράλληλη πορεία συνταγματικού εκδημοκρατισμού Ισπανίας και Ελλάδας, καλωσορίζοντας τον Ισπανό πρώην πρωθυπουργό αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς οι δύο τους, όπως είπε ο κ. Καμίνης, ουσιαστικά έβαλαν στο DNA της Ένωσης μία απλή αλήθεια: πως σε μία ευνομούμενη κοινωνία, οι δυνατότεροι, οι πιο ισχυροί έχουν χρέος να βοηθούν τους αδύνατους».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, πραγματοποίησε την κεντρική του ομιλία στη Στοά του Αττάλου. «Η δημοκρατία δεν είναι το αυτονόητο κεκτημένο. Είναι ένα διαρκές ζητούμενο! Γι αυτό και οφείλουμε αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και να σταματήσουμε τη φθορά των δημοκρατικών θεσμών. Να αντιταχθούμε στην απαξίωση του νόμου, να ξαναδώσουμε στην πρόοδο νόημα, να την κάνουν, μαζί με το δημόσιο συμφέρον, ζητούμενο και σύνθημά τους οι πολίτες», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων για τη διοργάνωση του Forum, σημείωσε πως για το δήμο αλλά και για τον ίδιο προσωπικά, είναι τιμή και χαρά η φιλοξενία ενός τόσο ουσιαστικού και καίριου διαλόγου για τα στοιχήματα και τις πιεστικές προκλήσεις της σύγχρονης δημοκρατικής διακυβέρνησης.

«Τίποτα δεν με τιμά περισσότερο, σε αυτό το στάδιο της ζωής μου, παρά μια αναγνώριση της δέσμευσής μου στη δημοκρατία. Ακόμα πιο συναισθηματικό είναι ότι προέρχεται από τον δήμο των Αθηναίων, από εκεί που ξεκίνησαν όλα όσα είμαστε, όλα όσα θέλουμε να είμαστε, να ζούμε σε μια κοινωνία των ελευθεριών, με τη συμμετοχή των πολιτών στο κοινό μας πεπρωμένο. Για αυτό, και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τη βράβευση του κ. Φελίπε Γκονζάλες από το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση τιμήσαμε σήμερα τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ισπανίας, που σφράγισε με το έργο και την πολιτική του την εδραίωση της δημοκρατίας στην Ισπανία. Το βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών αποτελεί μια γέφυρα που συνδέει την αθηναϊκή δημοκρατία με τη σύγχρονη, δημοκρατική διακυβέρνηση, αναγνωρίζοντας το έργο και την ηθική ακεραιότητα διεθνών προσωπικοτήτων, ταγμένων στην προάσπιση του δημοκρατικού πολιτεύματος», δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης  συνόδευσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Felipe Gonzalez στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε:

«Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Καμίνη, για την απονομή του «Βραβείου Δημοκρατίας της Πόλης των Αθηνών» σε σας. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που το βραβείο απονέμεται στον άνθρωπο που αξίζει πραγματικά αυτό το βραβείο.  Όλη σας η ζωή, είτε με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού, εν γένει όμως του πολιτικού, ήταν και είναι ένας διαρκής αγώνας για την Δημοκρατία και την Ευρώπη».

O πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Felipe Gonzalez ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποδοχή που του επεφύλαξε, όσο και τον δήμαρχο Αθηναίων για την πρόσκληση που του απηύθυνε με την ευκαιρία της βράβευσής του με το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών», τονίζοντας:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή σας, κύριε Πρόεδρε, και να σας πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα το ότι με ενθυμήθηκε ο κύριος Δήμαρχος για να με βραβεύσει. Διότι βρίσκομαι στην πνευματική καρδιά της Δημοκρατίας. Και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όχι μόνο τον Δήμαρχο αλλά και όλη την Ελλάδα, όλους εσάς γι’ αυτή την τιμή που μου γίνεται. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι τώρα βρίσκομαι στο τέλος της πορείας μου, ας πούμε, πολιτικά και για μένα είναι ακόμα πιο σημαντικό να προασπίζομαι την Δημοκρατία».