Πρωτοποριακή κίνηση από τον Ευ. Μπουρνούς και τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου: Εγκαινιάστηκε ο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

0
970

Ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον, με σημαντικό αποτύπωμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου, ο οποίος εγκαινίασε τον πρώτο σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην Ανατολική Αττική.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς, ο τ. Δήμαρχος και νυν Γραμματέας Βασίλης Πιστικίδης, οι Αντιδήμαρχοι Αντώνης Παλπατζής, Γιώργος Χαχολάκης, Δήμητρα Τσεβά, Σάββας Αραπκιλής και Παναγιώτης Καλφαντής, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Σπύρος Λουκάτος , ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση,  και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ν. Χατζηαργυρίου.

Ο νέος σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου. Η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί βασίζεται στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και στην διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ θα γίνεται υπολογισμός του ισοζυγίου παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας. Αποτελεί δε αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου με την ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την ερευνητική ομάδα SmartRue της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος SHAR-Q.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, επισήμανε τη σημασία της αξιοποίησης των τεχνολογικών επιτευγμάτων για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και οικονομικών προκλήσεων, που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και  η απόφαση του Δήμου, σε σημαντική επένδυση στο μέλλον και σε μοντέλα Smart city.

Η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, άλλωστε, αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους του ΔΕΔΔΗΕ, στο πλαίσιο της συνεισφοράς του στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας. Αναγκαίος παράγοντας για την επιτυχία του είναι η ανάπτυξη υποδομών δημόσιας φόρτισης, που μέχρι σήμερα στη χώρα μας βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Και σε αυτό ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου θέλει να είναι πρωταγωνιστής.

O Δήμος, κατόπιν συνεννόησης με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητου Αυτοκινήτου (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.), ενέταξε και ένα σταθμό φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων δύο θέσεων, επενδύοντας στο μέλλον και σε μοντέλα smart city.

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Κότσαλος, Βοηθός Διευθυντής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής του ΔΕΔΔΗΕ, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο κ. Μπουρνού για τη συνεργασία του στην κατασκευή του εν λόγω σταθμού, ενώ υπογράμμισε το σημαντικό έργο της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ, η οποία έθεσε τις προδιαγραφές και ανέπτυξε όλους τους απαραίτητους αλγόριθμους προκειμένου να φορτίζονται τα ηλεκτρικά οχήματα με όσο το δυνατόν περισσότερο «πράσινη» ενέργεια, προερχόμενη, δηλαδή, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.