Αλεξανδρούπολη: Επίδειξη πρώτων βοηθειών για την Παγκόσμια Ημέρα των Πρώτων Βοηθειών

0
285

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό πεζόδρομο της Αλεξανδρούπολης επίδειξη Πρώτων Βοηθειών από τις Νοσηλεύτριες-Εκπαιδεύτριες του τμήματός μας Ειρήνη Παπάζογλου και Αλεξάνδρα Μπαμπούλη με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας των Πρώτων Βοηθειών, η οποία καθιερώθηκε από το Παγκόσμιο Κέντρο Αναφοράς για την Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών (GFARC) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Από νωρίς το πρωί στήθηκε η σκηνή του Ερυθρού Σταυρού, όπου οι εθελοντές του Τομέα Νοσηλευτικής ενημέρωναν  τους συμπολίτες μας με έντυπο υλικό με χρήσιμες συμβουλές  για την πρόληψη των ατυχημάτων στο οικιακό περιβάλλον καθώς και υλικό για τη γενικότερη φιλανθρωπική και νοσηλευτική δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Παράλληλα, στο χώρο της σκηνής οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να μάθουν για τα προγράμματα Εκπαίδευσης των Πρώτων Βοηθειών που διεξάγονται στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού της πόλης με τη χορήγηση του Ευρωπαϊκού Διπλώματος, να δουν από κοντά τα εκπαιδευτικά προπλάσματα ενηλίκου και βρέφους και τον εκπαιδευτικό απινιδωτή που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα αλλά και το εξοπλισμένο φαρμακείο, το οποίο αποτελεί έναν δυνατό σύμμαχο για κάθε ατύχημα στο σπίτι.

Οι Νοσηλεύτριες του τμήματος παρουσίασαν με τη συμμετοχή των εθελοντών αλλά και των “τολμηρών” θεατών επίδειξη Πρώτων Βοηθειών σε ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα στο σπίτι και συγκεκριμένα σε περιπτώσεις κατάποσης ξένων σωμάτων στον λάρυγγα-πνιγμονής σε ενήλικες, παιδιά και βρέφη. Επίσης σε περιπτώσεις απώλειας αισθήσεων εφαρμόζοντας σωστά τη θέση ανάνηψης.

Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός του κόσμου για την εκπαίδευση των πρώτων βοηθειών εισπράχθηκε ως επιτυχία της ερυθροσταυρικής εκδήλωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιερώθηκε παγκοσμίως η Ημέρα των Πρώτων Βοηθειών, η αφύπνιση δηλαδή των συνανθρώπων μας σχετικά με την εκμάθηση των Πρώτων Βοηθειών.

Η σπουδαιότητα της γνώσης των Πρώτων Βοηθειών δημιουργεί πολίτες που προσφέρουν υπεύθυνα και συνειδητά, σε συνανθρώπους τους που θα βρεθούν σε ανάγκη, και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία και σύμφωνα με το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Πρώτων Βοηθειών “Εκπαιδευμένοι πολίτες σημαίνει περισσότερο ασφαλείς πολίτες και ασφαλείς πολίτες σημαίνει υγιείς κοινωνίες”.

Ευχαριστούμε τα τοπικά τηλεοπτικά μέσα ενημέρωση και τους ηλεκτρονικούς ιστότοπους για την κάλυψη της εκδήλωσης.