Εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή και τον αφανισμό των Ελλήνων από την Μικρά Ασία το 1922 πραγματοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, με επίκεντρο το Καρπενήσι.

Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα του 1922 που τα τουρκικά στρατεύματα πυρπόλησαν τη Σμύρνη έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος». Η ημέρα αυτή έχει ως σκοπό να μας υπενθυμίσει τα δραματικά γεγονότα των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Την μεγάλη αυτή καταστροφή συνέθεσαν οι συστηματικές διώξεις, οι βίαιες μετατοπίσεις στην ενδοχώρα, τα «τάγματα εργασίας», οι σφαγές, οι λεηλασίες, τα βασανιστήρια και τελικά η εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και η εκδίωξη των υπολοίπων από τις πατρογονικές εστίες τους στην Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη.

Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται ενενήντα πέντε χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή
του 1922 τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Η Μικρασιατική Καταστροφή δεν ήταν ένα απλό γεγονός αλλά ο επίλογος μιας ελληνικής ιστορίας σχεδόν τριών χιλιάδων χρόνων που σημάδεψε καταλυτικά την ιστορική μας διαδρομή.

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

– Γενικός σημαιοστολισμός, από την ογδόη (8η) πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 2017.

– Φωταγώγηση όλων των δημόσιων καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ, Τραπεζών και Καταστημάτων Κοινής Ωφέλειας, κατά τις βραδινές ώρες της 16ης Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

– Ώρα 10.00: Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, Δοξολογία- Επιμνημόσυνη Δέηση στον
Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδας από τον Ιερό κλήρο της πόλης, προεξάρχοντος του
Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.