Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και των αρχηγών του ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας των Σπετσών το 1822, «Αρμάτα 2017».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στις Σπέτσες κατέπλευσαν η φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ, η τορπιλάκατος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ και δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία που εψάλη στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια μετέβη στο μνημείο των ηρώων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Η Αρμάτα διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Δήμο Σπετσών για να τιμήσει μια εκ των κορυφαίων στιγμών της Επανάστασης του 1821, τη ναυμαχία των Σπετσών που διεξήχθη στις  8 Σεπτεμβρίου 1822. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή του νησιού, με αναπαράσταση της ένδοξης Ναυμαχίας, πλαισιωμένη από εξαιρετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι Σπετσιώτες αφιέρωσαν τη νίκη τους στην Παναγία, κτίζοντας το εκκλησάκι Παναγία Αρμάτα, επειδή, σύμφωνα με την παράδοση, βοήθησε τους Έλληνες να κατατροπώσουν τον τουρκικό στόλο.

Πλήθος επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, έρχεται στις Σπέτσες κάθε Σεπτέμβριο για να παρευρεθεί στις πλούσιες εορταστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της «Αρμάτας», που διαρκούν μία εβδομάδα και διοργανώνονται εις ανάμνηση της ναυμαχίας των Σπετσών.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας, την πυρπόληση ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας με την ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων και μία πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.