Συμπαράσταση στον δήμαρχο Μαρκόπουλου και επίθεση στην Ρένα Δούρου από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη

0
563
Γιώργος Πατούλης, πρόεδος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου
Γιώργος Πατούλης, πρόεδος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμαρουσίου

Δήλωση συμπαράστασης στον δήμαρχο Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτη και επίθεσης στην περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου για αλαζονική συμπεριφορά και ασέβεια στο πρόσωπο του δημάρχου, δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη

Συγκεκριμένα στη δήλωση αναφέρεται:

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα φαινόμενα ορισμένοι αιρετοί του Δεύτερου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης να εξαπολύουν επίθεση και να φέρονται με ασέβεια απέναντι στους δημάρχους.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη επίθεση της Ρένας Δούρου στο Δήμαρχο Μαρκοπούλου Σ. Μεθενίτη. Με επιστολή της επιχείρησε να κατηγορήσει τη δημοτική αρχή ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην υλοποίηση του έργου που αφορά το Πολιτιστικό Κέντρο Μαρκοπούλου.

Η Περιφερειάρχης Αττικής ουσιαστικά επιχείρησε με την αλαζονική συμπεριφορά της να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για τις σχετικές καθυστερήσεις ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή και να κατηγορήσει το δήμαρχο ότι δεν έχει προχωρήσει στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.

Μπορεί με την επιστολή της η κα Δούρου να επιχείρησε να πλήξει πολιτικά το συνάδελφο Σ. Μεθενίτη προκειμένου να επωφεληθούν κάποιοι νεόκοποι πολιτικοί «φίλοι της», ωστόσο αυτό που συνέβη στη πραγματικότητα ήταν να εκτεθεί η ίδια.

Όπως επισημαίνει αναλυτικά και ο συνάδελφος δήμαρχος στην απάντηση του προς την κα Δούρου, η δημοτική αρχή όχι μόνο έχει πράξει τα δέοντα, αλλά έχει πληρώσει και μελέτη το κόστος της οποίας όφειλε να έχει εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια.

Ενέργειες όπως αυτή είναι καταδικαστέες από την ΚΕΔΕ. Η κα Δούρου, όπως και ορισμένοι συνάδελφοί της Περιφερειάρχες, αντί να κουνούν επιδεκτικά το δάκτυλο στους δημάρχους, καλό θα ήταν να ασκήσουν το έργο τους με σύνεση και με κεντρικό στόχο το όφελος των πολιτών.

Το γεγονός ότι διαχειρίζονται χρήματα που προέρχονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους θα έπρεπε να τους κάνει περισσότερο προσεκτικούς καθώς πρόκειται για χρήματα που ανήκουν στους πολίτες και θα πρέπει να αξιοποιούνται για το εθνικό συμφέρον και την τοπική ανάπτυξη.

Ας λειτουργήσουν λοιπόν ως θεματοφύλακες και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων.

Να σημειωθεί ότι πέραν αυτών των περιπτώσεων υπάρχουν και οι Περιφερειάρχες εκείνοι που συνεργάζονται με υποδειγματικό τρόπο με τους δημάρχους. Για το καλό του τόπου και των πολιτών εργάζονται καθημερινά για να βελτιωθούν οικονομικοί δείκτες της ανάπτυξης και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σημαντικές υποδομές.

Πάντως οι όποιες αρνητικές συμπεριφορές δε θα μένουν αναπάντητες.  Ως ΚΕΔΕ θα παρακολουθούμε από κοντά και θα τις δημοσιοποιούμε. Καμία τοπική κοινωνία και κανένας δήμαρχος δεν είναι μόνοι τους.

Τι είχε προηγηθεί

Η αναφορά του κ. Πατούλη στην κόντρα της κας Δούρου με τον δήμαρχο Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, κ. Μεθενίτη, αφορά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των δύο πλευρών που είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Η αρχή έγινε με την πλευρά της περιφερειάρχη, η οποία απέστειλε επιστολή  προς τον Δήμαρχο Μαρκόπουλου, τους δημοτικούς συμβούλους καθώς και τους περιφερειακούς συμβούλους της Ανατολικής Αττικής, με την οποία εξέφραζε παράπονα για την καθυστέρηση στην διαδικασία δημοπράτησης για τα έργα αναστήλωσης του πολιτιστικού κέντρου της περιοχής. Η κα Δούρου επέρριπτε εμμέσως την ευθύνη στον κ. Μεθενίτη, προειδοποιώντας πως η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για την πορεία του έργου.

Στην επιστολή της κ. Δούρου απάντησε ο Σωτήρης Μεθενίτης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα τεύχη δημοπράτησης που ζητούσε να κατατεθούν η περιφερειάρχης έχουν ήδη κατατεθεί στις Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής (αρ. πρωτ. 113127/2635/31-5-2017).

« Δεν γνωρίζετε ότι, στις 31-5-2017, ο Δήμος Μαρκοπούλου κατέθεσε τα Τεύχη Δημοπράτησης στις Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής (αρ. πρωτ. 113127/2635/31-5-2017); Η απάντηση της Υπηρεσίας (28-6-2017), ήταν η αποστολή και αναζήτηση συμπληρωματικών εγγράφων, όπως η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και η Άδεια Δόμησης, του κτιρίου, που υπάρχει πάνω από 100 χρόνια!

Στις 5-7-2017, ο Δήμος Μαρκοπούλου κατέθεσε πλήρη Αρχιτεκτονική Μελέτη στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Αρ. Πρωτ: 787 & 788) και στην Συνεδρίαση της 10-7-2017, εξετάστηκε η Μελέτη και εγκρίθηκε!

Στην συνέχεια, ο Δήμος Μαρκοπούλου κατέθεσε στην αρμόδια Υ.ΔΟΜ, τις υπ’ αριθμ. 2935/31-5-2017& 4533/1-9-2017 Αιτήσεις, για έκδοση Άδειας Δόμησης.

Στόχος μας, δεν είναι απλώς η απαρίθμηση των ενεργειών του Δήμου, που είναι όντως αρκετές και θα γίνουν όσες είναι απαραίτητο για να τελεσφορήσει το έργο, αλλά να κατανοήσουν όλοι, ότι η Δημοτική μας Αρχή κάνει συνεχόμενες και αδιάλειπτες προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η Αποκατάσταση και η προσπάθεια αυτή, είναι χωρίς καθυστερήσεις!», ανέφερε χαρακτηριστικά η επιστολή Μεθενίτη.

Αντιθέτως, ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κατηγόρησε την κα Δούρου πως η επιστολή της είχε να κάνει καθαρά με πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς τις προηγούμενες ώρες είχε προηγηθεί μια πολιτική τοποθέτηση του κ. Μεθενίτη, με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην εταιρεία Apivita, η οποία εδρεύει στην περιοχή. Ο κ. Μεθενίτης είχε υπενθυμίσει πως η εταιρεία είχε αναγκαστεί λόγω χρεών να πουληθεί σε Ισπανό επενδυτή, ενώ είχε ασκήσει κριτική για την απένταξη από τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ της προέκτασης του Περιφερειακού προς το Λαύριο.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Μαρκοπούλου κατηγόρησε την Περιφερειάρχη για  χαμηλή απορροφητικότητα πόρων ενώ την προειδοποίησε πως θα εξετάσει να κινηθεί νομικά  στην περίπτωση που προχωρήσει η αγορά του κτιρίου που στεγάζονταν παλαιότερα τα γραφεία του ΟΠΑΠ στο Περιστέρι, για τη μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας, καθώς – όπως αναφέρει ο κ. Μεθενίτης – το τίμημα είναι υψηλότερο κατά 65% από την αντικειμενική αξία, ενώ δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ΑμεΑ.