Ρόδος: Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του καμπαναριού της Ι. Μ. της Παναγίας της Φιλερήμου

0
945
Παναγία της Φιλερήμου

Ξεκίνησαν την Τρίτη οι εργασίες αποκατάστασης του καμπαναριού στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Φιλερήμου.

Το έργο της αποκατάστασης του κωδωνοστασίου του ιστορικού Ιερού Ναού Παναγίας Φιλερήμου στο νησί της Ρόδου, χρηματοδοτείται με 331.380 ευρώ, σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση που έχει συνάψει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.

Tο κωδωνοστάσιο του Ιερού Ναού Παναγιάς Φιλερήμου, αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας. O ναός είναι κηρυγμένο ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, εντός αρχαιολογικού χώρου. Οι φθορές που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, καθιστούν επιτακτική την παρέμβαση αποκατάστασης.

Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός έξι (6) μηνών.

Ο ιστορικός ναός της Παναγίας του Φιλερήμου και η εικόνα της «Παναγίας της Κεχαριτωμένης»

Η γοτθική εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή, βρίσκεται στο λόφο του Φιλερήμου, σε υψόμετρο 247 μέτρων, στη θέση όπου προϋπήρχε η ακρόπολη της Ιαλυσού και ο αρχαίος ναός της Αθηνάς Πολιάδος.

Χτίστηκε τον 5ο αιώνα μ.Χ., από τους Ιππότες του Ναού στη θέση παλαιότερης βυζαντινής εκκλησίας, από την οποία σήμερα σώζεται μόνο το σταυροειδές βαφτιστήρι. Ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε μετά από ανάθεση από τον Ιταλό διοικητή της Ρόδου στον αρχιτέκτονα Ροδόλφο Πετράκο και εγκαινιάστηκε το 1933.

Σε χαμηλότερο επίπεδο από το μοναστήρι, βρίσκεται η υπόγεια βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χωστού, με τοιχογραφίες του 14ου–15ου αιώνα, που απεικονίζουν ιππότες.

Απέναντι από την είσοδο ξεκινά ο λεγόμενος Γολγοθάς, ένας λιθόστρωτος διάδρομος με δώδεκα χαλκογραφίες που αναπαριστούν τα πάθη του Χριστού, πάνω σε βάθρα. Η διαδρομή τερματίζει σε σταυρό ύψους 17,80 μ, με εσωτερική σκάλα που δίνει πρόσβαση στο οριζόντιο διάζωμα, με πανοραμική θέα.

Κατά την περίοδο των Ιπποτών στην μονή φυλασσόταν το ιερότερο κειμήλιο του Τάγματος, η εικόνα της Παναγίας του Φιλερήμου, η αποκαλούμενη και «Παναγία η Κεχαριτωμένη», την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.

 

 

Το πρόσωπο της Παναγίας είναι ζωγραφισμένο σε καμβά που εφαρμόστηκε στην ξύλινη επιφάνεια. Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι μέλη του Τάγματος την έφεραν στη Ρόδο από την Ιερουσαλήμ. Άλλοι λένε ότι το Τάγμα τη βρήκε ήδη στο νησί μετά από την κατάκτησή του το 1310.

Η εικόνα από το 1200 ως το 1480 μ.Χ. ήταν εγκατεστημένη στο λόφο του Φιλερήμου, από όπου πήρε το προσωνύμιό της. Το 1480 στην πρώτη οθωμανική πολιορκία, η εικόνα μεταφέρθηκε στην πόλη της Ρόδου και στις επάλξεις για να εμψυχώσει τον στρατό. Το 1522, κατά τη δεύτερη οθωμανική πολιορκία, μετακινήθηκε πάλι στην Ρόδο και φυλάχθηκε στους ναούς της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Μάρκου μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη.

Το 1523, οι Ιππότες μετέφεραν μαζί τους την εικόνα της Παναγίας του Φιλερήμου στη Μάλτα, όπου παρέμεινε ως το 1798. Όταν ο Μέγας Ναπολέων κατέλαβε τη Μάλτα το 1798, η εικόνα ταξίδεψε στη Ρωσία, μαζί με άλλα δύο ιπποτικά κειμήλια: το χέρι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και ένα τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου. Στην οκτωβριανή επανάσταση του 1917, τα τρία κειμήλια μετακινήθηκαν στην Κοπεγχάγη, στο Βερολίνο και στο Βελιγράδι, ως το βομβαρδισμό της πόλης το 1941, οπότε μεταφέρθηκαν στο μοναστήρι Όστρογκ και παρέμειναν ως το 1952. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου τα τοποθέτησε στο Εθνικό Θησαυροφυλάκιο και το 1978 τα παρέδωσε στο μοναστήρι και στο μουσείο του Cetinje.

Από το 2002 η εικόνα της Παναγίας του Φιλερήμου παραμένει στο Μπλε Παρεκκλήσι του Εθνικού Μουσείου του Μαυροβουνίου. Στην εκκλησία της Παναγίας του Φιλερήμου υπάρχει αντίγραφο της εικόνας, δώρο της Μητρόπολης Μαυροβουνίου.

Πληροφορίες: Δήμος Ρόδου