Την Ιονία Οδό εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

0
263

Με μια εκδήλωση στο 198,8ο χλμ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εγκαινιάστηκε την Τρίτη η Ιονία Οδός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, βουλευτές της περιοχής και τοπικούς φορείς.

Η Ιόνια Οδός είναι ένα στρατηγικό έργο για όλη την Ελλάδα για την Ήπειρο και αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είναι ένα έργο που αναβαθμίζει, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μεταφορές, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ιστορία κατασκευής του δρόμου, τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν ταχύτερα, ξεπερνώντας τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί και είχαν οδηγήσει στη διακοπή του έργου.

Η συμβολή της Ιόνιας Οδού θα μεγιστοποιηθεί αν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει, την κατασκευή νέου λιμανιού στην Ηγουμενίτσα, τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού, με την Πρέβεζα και το Αγρίνιο και την επέκταση της έως την Κακαβιά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ανέφερε ω πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στα υπόλοιπα έργα της περιοχής της Ηπείρου όπως το νέο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αλλά και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, στο οποίο λύνεται το πρόβλημα με τον χώρο αποθήκευσης καυσίμων και πλέον, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα μπορεί να φιλοξενεί πτήσεις τσάρτερ.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στα Ιωάννινα, όπου θα έχει συνάντηση με φορείς της πόλης και θα παραστεί σε δεξίωση στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Ο πρωθυπουργός, το ίδιο βράδυ, θα μεταβεί στην Καβάλα, όπου αύριο Τετάρτη θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Στη συνέχεια θα παραστεί σε εκδήλωση για την υπογραφή της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνα.

 

Η Ιόνια Οδός είναι ένα στρατηγικό έργο για όλη την Ελλάδα για την Ήπειρο και αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας την Ιόνια Οδό.

Είναι ένα έργο που αναβαθμίζει, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μεταφορές, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ένας νέος σύγχρονος δρόμος

Η Ιονια Οδός, μήκους 196 χλμ., είναι ένας νέος, σύγχρονος, ασφαλής αυτοκινητόδρομος ο οποίος διασχίζει δύο περιφέρειες και τέσσερις νομούς. Κατασκευάστηκε από την ΓΕΚ-Τέρνα, υπερπηδώντας τα μεγάλα εμπόδια των απαλλοτριώσεων με μισθώσεις πάνω από 2.000 στρεμμάτων.

Η Ιονία Οδός συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα, αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο. Παράλληλα, προσφέρει επαρκέστερη σύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Αστακού και Ηγουμενίτσας και  συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Η κατασκευαστική εταιρεία πέτυχε άλλο ένα σημαντικό στόχο στο έργο που ήταν η διάνοιξη της σήραγγας της Κλόκοβας σε χρόνο ρεκόρ – μόλις 13 μήνες – δουλεύοντας ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα και σε τριπλές βάρδιες.

Το σύνολο του αυτοκινητοδρόμου της Ιόνιας Οδού διαθέτει δυο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.), ενώ στα σημαντικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του συναντάμε τη δίδυμη σήραγγα της Αμπελιάς μήκους 900 μ., τη Γέφυρα του Κρυβοφού μήκους 280 μ., 11 άνω & κάτω διαβάσεις, καθώς και 51 οχετούς.

Η κατασκευή της Ιόνιας Οδού, πέραν από απαίτηση ετών με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας και την παύση της απομόνωσης της Ηπείρου, υπήρξε μια τεράστια κατασκευαστική πρόκληση για την ΤΕΡΝΑ, καθώς πρόκειται για έναν αυτοκινητόδρομο εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη, σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερες γεωλογικές συνθήκες, έντονο ανάγλυφο και υψηλές γεωτεχνικές προκλήσεις.

Συνολικά όλος ο αυτοκινητόδρομος των 196 χλμ. περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

– 4 σήραγγες διπλής κατεύθυνσης, συνολικού μήκους 11,2 χλμ.

– 24 γέφυρες, συνολικού μήκους περίπου 7 χλμ.

– 77 κάτω & 24 άνω διαβάσεις

– 3 Κέντρα Λειτουργίας και Συντήρησης

Τα διόδια

Οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων που θα συναντούν οι οδηγοί στην Ιόνια Οδό, στη διαδρομή από Αντίρριο έως Ιωάννινα είναι στην παρούσα φάση δυο: α) Κλόκοβας και β) Αγγελοκάστρου, καθώς επί της ουσίας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι 2 από τις συνολικά 4 ζώνες χρέωσης του αυτοκινητοδρόμου.

Μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη λειτουργία των μετωπικών σταθμών Μενιδίου και Τερόβου και των πλευρικών Γαβρολίμνης, Άρτας και Γοργόμυλου θα ολοκληρωθεί το σύστημα χρέωσης της Ιόνιας Οδού.