Αληδάκης Εμπρόσνερος Σφακιά
Ο πύργος του Ιμπραήμ Αληδάκη Αγά, Εμπρόσνερος, Δήμος Σφακίων

Την Κυριακή 04-09-2017 τιμήθηκε η ημέρα μνήμης και  καταστροφής του γενίτσαρου Αληδάκη του 1774.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στ’ Ασκύφου , από το Δήμο Σφακίων με επιμνημόσυνη δέηση από ιερείς της περιοχής.

Παρόντες ήταν η βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ κ. Βάλια Βαγιωνάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ. Γεώργιος Γύπαρης,  οι Αντιδήμαρχοι Σφακίων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφάλειας, ο πρόεδρος Πανελληνίου συλλόγου τροχαίων ατυχημάτων κ. Σταύρος Πολέντας, ο Πρόεδρος Π.Σ. Ασκύφου κ. Γεώργιος Γλυνιαδάκης, εκπρόσωποι των οικογενειών καθώς και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Σφακίων κ. Ιωάννη Ζερβό και ομιλία από τον  κ. Γεώργιο Βιτώρο για να συνεχιστεί η εκδήλωση με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων, ριζίτικο τραγούδι από τον Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Νεκτάριο Μπούχλη, παραδοσιακοί χοροί από τον μουσικοχορευτικό σύλλογο ‘’τα Σφακιά’’ όπου πλαισιώθηκαν μουσικά από τους κ. Χρήστο Φουρναράκη (λύρα) και κ. Αναστάσιο Μπούχλη (λαγούτο). Η εκδήλωση έκλεισε με παράθεση φιλοξενίας από το Δήμο Σφακίων σε τοπικό κατάστημα.

Ποιος ήταν ο περιβόητος Αληδάκης Αγάς

Ο Ιμπραήμ Αληδάκης Αγάς ήταν τουρκοκρητικός γενίτσαρος που έδρασε πριν και μετά την Κρητική επανάσταση του 1770.

Ήταν από τους πλέον διαβόητους τούρκους ζωοκλέφτες και άρπαγες περιουσιών των χριστιανών Κρητικών στην ιστορία της Κρήτης. Είχε στο ενεργητικό του πάμπολλες κλοπές κοπαδιών, και είχε καταλάβει και καταπατήσει απέραντα κτήματα που παρουσίαζε με ψευδομάρτυρες ως δικά του. Διατηρούσε πολυάριθμη σωματοφυλακή που είχε εγκαταστήσει σε μεγάλο πύργο που είχε οικοδομήσει στο χωριό Εμπρόσνερο του Αποκορώνου όπου και διέμενε.

Οι χριστιανοί κάτοικοι των γύρω χωριών μη αντέχοντας την συνεχιζόμενη αρπαγή των περιουσιών τους ξεσηκώθηκαν όλοι μαζί και το 1774 τον πολιόρκησαν στον Πύργο που διέμενε μαζί με τους 120 φρουρούς του. Σε αναζήτηση τότε τουρκικού ένοπλου στρατού η τοπική στρατιωτική δύναμη δεν επενέβη, για να καταστείλει την εξέγερση, πιθανώς για να ευνοήσει τον περιορισμό της δύναμης του Αληδάκη Αγά που είχε καταστεί από τα πλούτη του επίφοβος τοπάρχης και για τους Τούρκους.

Έτσι οι Έλληνες χριστιανοί υπό την ηγεσία του ιερέα παπα-Σήφη κατέλαβαν τον Πύργο και αφού συνέλαβαν τους 120 φρουρούς στη συνέχεια τους κατεγκρέμισαν μέχρι ενός από τις επάλξεις του Πύργου ενώ τον ίδιο τον Αληδάκη κυριολεκτικά τον εξόντωσαν τεμαχίζοντάς τον.

Την ισχύ του Ιμπραήμ Αληδάκη Αγά, τις συγκρούσεις του με τους Σφακιανούς καθώς και την απ΄ αυτούς καταστροφή του πύργου του, περιγράφει σε ένα ωραίο ποίημά του ντόπιος αυτοσχέδιος ποιητής, ο Γεώργιος Πάτερος.

Πληροφορίες: Δήμος Σφακίων, Βικιπαίδεια