Συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη ζητά η ΕΝΠΕ για την περικοπή των πόρων των περιφερειών

0
276

Η οικονομική δυσπραγία των περιφερειών ως αποτέλεσμα αφ΄ ενός της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησής τους σε ποσοστό έως και 65% κι αφ’ ετέρου της διαρκούς εκχώρησης αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος χωρίς τους αναλογούντες πόρους, συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί επειγόντως συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ενώ παράλληλα, το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στα Περιφερειακά Συμβούλια.

«Διαγράφεται πλέον σοβαρό το ενδεχόμενο Περιφέρειες να μην μπορούν ν΄ ανταποκριθούν ούτε σε βασικές ανάγκες τους», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός και καυτηρίασε την πρακτική υπουργείων να εκχωρούν αρμοδιότητες στις Περιφέρειες χωρίς τους αναλογούντες πόρους.

Όπως σημείωσε, «τον τελευταίο καιρό εισάγονται και ψηφίζονται στη Βουλή νομοθετικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι Περιφέρειες δύνανται να χρηματοδοτούν αρμοδιότητες από ίδιους πόρους». Ως τέτοιες αρμοδιότητες ανέφερε χαρακτηριστικά τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία, το πρόγραμμα κολύμβησης μαθητών, το πρόγραμμα μαθητείας, το πρόγραμμα κατασκηνώσεων των παιδιών υπαλλήλων των Περιφερειών, δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, αλληλεγγύης και πρόνοιας καθώς και την προσωπική διαφορά στις αποδοχές των υπαλλήλων.

Ο κ. Αγοραστός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική προστασία για την οποία η χρηματοδότηση των Περιφερειών είναι μηδενική, ενώ, όπως πρόσθεσε, τα τελευταία χρόνια μηδενική είναι και η χρηματοδότηση των Περιφερειών για επενδυτικές λειτουργίες.

Πολιτική προστασία

Σ’ ότι αφορά στην πολιτική προστασία μετά από εισήγηση του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρου Γαλιατσάτου το ΔΣ της ΕΝΠΕ αποφάσισε να ζητήσει τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δράσεων πολιτικής προστασίας των Περιφερειών.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Θ. Γαλιατσάτος στην εισήγησή του, οι περιφέρειες υποστήριξαν το επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος με υδροφόρες, μηχανήματα έργου αλλά και καλύπτοντας δαπάνες σίτισης ακόμη και καυσίμων. Για τις εν λόγω δράσεις, οι περιφέρειες δεν λαμβάνουν καμία χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, ενώ είναι αβέβαιη η έγκριση αυτών των δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο.