Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, για διεκδίκηση ανάληψης από την Πάτρα, των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος είχε σημειώσει:

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πατρέων «οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες είναι μία νέα μεγάλη διεθνής αθλητική διοργάνωση στο επίπεδο της Μεσογείου, που καθιέρωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και διεξάγονται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων. Το περιεχόμενο αυτής της αθλητικής διοργάνωσης που δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί οριστικά αφορά σε ολυμπιακά και μη παράκτια (beach) και θαλάσσια αθλήματα, ορισμένα από τα οποία είναι νεωτεριστικά.

Οι βασικοί λόγοι, όπως αναφέρονται από τη Διεθνή Ένωση Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), είναι η αναζήτηση μιας νέας αθλητικής διοργάνωσης στο χώρο δικαιοδοσίας της, καθώς παρατηρείται μια γενικότερη φθίνουσα πορεία των διεθνών περιφερειακών αθλητικών διοργανώσεων όπως είναι οι Βαλκανικοί και οι Μεσογειακοί Αγώνες. Από την άλλη, η θεαματική αύξηση της συμμετοχής, της θεαματικότητας και γενικότερα του ενδιαφέροντος για τα λεγόμενα παράκτια αθλήματα, εμφανίζουν το συγκριτικό πλεονέκτημα άθλησης στο φυσικό περιβάλλον. Επί πλέον τα μεν παράκτια αθλήματα απαιτούν ελαφριές και πολύ χαμηλού κόστους κατασκευές, ενώ ο στίβος των θαλάσσιων αθλημάτων απαιτεί μόνο προσωρινή οριοθέτηση.

Ως Δήμος, θετικά εισηγούμαστε τη διεκδίκηση των Αγώνων, για τους παρακάτω βασικούς λόγους:

-Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης, θα καλυφθεί πλήρως από το αρμόδιο Υπουργείο όπως εγγράφως δεσμεύεται η κυβέρνηση.

-Η διοργάνωση των αγώνων συνεπάγεται και τη δημιουργία αντίστοιχων αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι υποδομές θα παραμείνουν μετά τους αγώνες στην πόλη μας και θα αποδοθούν για ελεύθερη και δωρεάν χρήση στη νεολαία και τους αθλητικούς φορείς της περιοχής. Όσον αφορά το κόστος της λειτουργίας, της συντήρησης αλλά και για το απαραίτητο προσωπικό, ισχύει η γενική θέση που έχουμε διατυπώσει, αυτά να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και το αρμόδιο υπουργείο, με μόνιμο προσωπικό.

-Η πόλη μας διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά (ευρύ θαλάσσιο μέτωπο, μορφολογία ακτογραμμής, ανέμους, κλίμα, ιστορική παράδοση και σύγχρονη δυναμική στο Ναυταθλητισμό κ.ο.κ.), για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

Η δημοτική αρχή στηρίζει το μαζικό λαϊκό αθλητισμό, υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας να έχει δωρεάν άθληση και ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους. Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες δίνουν την ευκαιρία για άσκηση στο φυσικό περιβάλλον, που είναι ελκυστική, προάγει τη δημόσια υγεία και προσφέρει αναψυχή. Στις σημερινές συνθήκες που η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων, κλιμακώνεται και ο λαός δοκιμάζεται από τις συνεχείς αξιολογήσεις και τα μνημόνια, ενώ τα ναρκωτικά και οι άλλες εξαρτήσεις πλασάρονται ως λύση στα αδιέξοδα της νεολαίας, η άσκηση στο φυσικό περιβάλλον σαν υγιής και δημιουργική διέξοδος αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Επειδή η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου να διεκδικήσουμε τους αγώνες θα προσδώσει δυναμική στη διεκδίκηση, προτείνουμε την έκδοση θετικής απόφασης».