Δημήτρης Λουκάς: «Η απασχόληση με τα κοινά απαιτεί πάθος, μεράκι και ανιδιοτέλεια»

0
781
Λαυρεωτικής
Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής

To όραμά του για τον Δήμο Λαυρεωτικής, το έργο του στην περιοχή αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα  ανέλυσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΑΞΙΑ και τον Κώστα Μορφίρη ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πώς αποφασίσατε να αφήσετε την καριέρα σας ως εκπαιδευτικός και τι σας ώθησε να στραφείτε στην αυτοδιοίκηση;

Η τοπική κοινωνία εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε μια κατάσταση εν υπνώσει. Η στασιμότητα των πραγμάτων που υπήρχε στον δήμο, το ενδιαφέρον μου για θέσεις εργασίας στους άνεργους συνδημότες μου, η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής, ιδιαίτερα προικισμένης λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ώθησε εμένα και μια ομάδα νέων ανθρώπων χωρίς κομματική στάμπα να ενωθούμε για βασικά έργα υποδομής που απουσίαζαν (αποχέτευση, σχέδια πόλης, ύδρευση από αμίαντο…).

Προσωπικά, είχα διανύσει ήδη 20 χρόνια στην εκπαίδευση, ως δάσκαλος και ως διευθυντής σχολείου, έχοντας επιτύχει πολλές διακρίσεις και καινοτομίες για το δημοτικό που διηύθυνα.

Έτσι, οι ίδιοι οι γονείς με παρότρυναν να ασχοληθώ ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας πως αν αυτά που κατορθώναμε στο σχολείο εφαρμόζονταν με το ίδιο όραμα και μεθοδικότητα και στην πόλη, τότε η τοπική μας κοινωνία θα μπορούσε να γνωρίσει αντίστοιχη ανάκαμψη.

Αναλαμβάνοντας δήμαρχος Λαυρίου ποιο ήταν το όραμα και το σχέδιο σας;

Το όραμα και ο σχεδιασμός που είχα όταν ανέλαβα καθήκοντα δημάρχου συνοψίζονταν και ακόμα συνοψίζονται στο εξής τρίπτυχο: Σύνδεση με προαστιακό σιδηρόδρομο – Αναβάθμιση λιμένα – Ανάδειξη του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής.

Τα απαραίτητα έργα υποδομής έγιναν στις δύο πρώτες θητείες μου και η περιοχή της Λαυρεωτικής είναι έτοιμη πλέον για να κάνει πραγματικότητα αυτό το τρίπτυχο. Σήμερα, εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη λειτουργία μιας ισχυρής κοινωνικής ασπίδας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων μέσω αναπτυξιακών έργων, όπως η σύνδεση με τον προαστιακό, η αναβάθμιση και η πλήρης λειτουργία του ως λιμένα κρουαζιέρας και επιβατικού, αναδεικνύοντας το στρατηγικό πλεονέκτη- μα της γεωγραφικής του θέσης.

Τι πρέπει να γίνει ακόμα ώστε το λιμάνι του Λαυρίου να αξιοποιηθεί σε υπερθετικό βαθμό και να αποκτήσει τη δυναμική που του αξίζει;

Όπως ανέφερα πιο πάνω είναι απαραίτητα τα αναπτυξιακά έργα, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του οδικού άξονα που οδηγεί από το κέντρο της Αθήνας στο Λαύριο. Στο λιμάνι του δήμου μας έχει γίνει ένα μεγάλο κομμάτι από τα απαραίτητα έργα αναβάθμισης (βιοκλιματικός σταθμός, επέκταση του επιβατικού λιμένα, εγκατάσταση υποδομών figurepierce για τη διευκόλυνση αγκυροβόλησης των πλοίων κ.ά.), ενώ εκκρεμούν και άλλα έργα ύψους 130.000.000 ευρώ. Ήδη στο λιμάνι του Λαυρίου έχουν έρθει κρουαζιερόπλοια, από εταιρείες όπως η «Louis», ενώ υπάρχει παρουσία και της ακτοπλοΐας, πρέπει όμως να ενισχυθούν στο έπακρον. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής ευρωστίας της Λαυρεωτικής αποτελούν τα ενοικιαζόμενα σκάφη που βρίσκονται στο κεντρικό μας λιμάνι, αλλά και αυτά που ελλιμενίζονται στην Olympic Marine. Η εμπορική αυτή δραστηριότητα είναι βασικός πυλώνας στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης του τριτογενούς τομέα της περιοχής μας.

Πιστεύετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακομμάτιστη;

Είμαι φανατικός υποστηρικτής της άποψης αυτής. Από τότε που ανέλαβα καθήκοντα δημάρχου έως σήμερα, θεωρώ πως είναι λάθος να κατεβαίνει με κομματικό χρωματισμό κάποιος δήμαρχος και είναι μεγαλύτερο λάθος να στηρίζουν υποψήφιους που ανήκουν στη δική τους παράταξη. Οι πολίτες είναι σε θέση να επιλέξουν τον καταλληλότερο και τον ικανότερο. Προέχει όποιος ασχολείται με τα κοινά να χαρακτηρίζεται από πάθος, μεράκι και ανιδιοτέλεια. Όταν σχεδιάζεις, προγραμματίζεις και υλοποιείς, είτε ένα κοινωνικό είτε ένα υλικό έργο, με την πάροδο των ετών το βλέπεις να λειτουργεί στην πράξη, τότε αυτό σου δίνει τη δύναμη να συνεχίσεις προσφέροντάς σου ασύγκριτη ηθική ικανοποίηση.

Η συνεργασία με την Περιφέρεια που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό την κομματική της «απόχρωση» είναι δύσκολή ή προβληματική;

Η υποβολή προτάσεων στα έργα του ΕΣΠΑ μόλις ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση. Έτσι, μοναδική πηγή χρηματοδότησης όλο αυτό το διάστημα είναι η Περιφέρεια, η οποία έχει μοιράσει πάνω από 500.000.000 ευρώ σε όλους τους δήμους, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και άλλων «στερεοτυπικών» χαρακτηριστικών. Δυστυχώς, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας έχει αυξηθεί δραματικά ο χρόνος ωρίμανσης των μελετών για την υλοποίηση των διάφορων έργων, με αποτέλεσμα και οι δήμοι να έχουν καθυστερήσει και η Περιφέρεια να έχει πολύ μικρό δείκτη διοχέτευσης των κονδυλίων. Η συνεργασία για τον δικό μας δήμο τόσο με την περιφερειάρχη κυρία Ρένα Δούρου όσο και με τον αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου είναι άψογη.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης σήμερα;

Ως δήμαρχος πιστεύω ότι τα βασικότερα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση απαντώνται στα παρακάτω:

Α) Χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες στη λειτουργία και την εκτέλεση των εργασιών του δήμου.

Β) Η απουσία δυνατότητας για τον δήμο να προσλαμβάνει το ανάλογο προσωπικό για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες του.

Γ) Με βάση τον «Καλλικράτη» έρχονται συνεχώς στους δήμους νέες αρμοδιότητες, αλλά παράλληλα γίνεται δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης, έως 60%.

Δ) Λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες από τους πολίτες, γεγονός που δημιουργεί στους δήμους πρόβλημα στην εκτέλεση των προϋπολογισμών του.

Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα κυβερνητική παρουσία;

Η παρούσα κυβέρνηση κληρονόμησε χρόνια προβλήματα κακοδιαχείρισης και οικονομικών ατασθαλιών. Σίγουρα στον τρόπο διακυβέρνησης υπάρ-χουν περιθώρια βελτίωσης. Στον τομέα του Πολιτισμού όσοι υπουργοί έχουν τοποθετηθεί έχουν παρουσία και συμμετέχουν στα δρώμενα της περιοχής μας, ενώ και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης
έχει γνώση των θεμάτων μας και καλή διάθεση συνεργασίας. Η κυβερνητική όμως παρουσία στον δήμο μας είναι έντονη, καθώς τα τελευταία τρία καλοκαίριαο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επιλέγει να κάνει τις διακοπές του στο Σούνιο!

Ως εκπαιδευτικός τι άποψη έχετε για την επιλογή των σημαιοφόρων με κλήρωση; Είναι πλήγμα στην αριστεία όπως υποστηρίζουν κάποιοι;

Η σημαία είναι ένα σύμβολο στην ψυχή και το μυαλό όλων μας και η διεκδίκησή της μόνο από τους άριστους μαθητές , με αποκλεισμό όλων των υπόλοιπων παιδιών της τάξης, από την 20ετή εμπειρία μου στις σχολικές αίθουσες, δημιουργούσε πάντα δραματικές ή τραγελαφικές καταστάσεις είτε με διαπληκτισμό των γονέων και πίεση στα παιδιά για να καμαρώνουν οι ίδιοι είτε με βουβή θλίψη των παιδιών που δεν κατάφεραν να κρατήσουν τη σημαία.

Ως δήμαρχος μια περιοχής με αρκετά διαχρονικά προβλήματα ποιες πιστεύετε είναι οι λύσεις στην ανεργία και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Στον δήμο μας λειτουργούσε από το 1947 «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών» υπό την ευθύνη του Ερυθρού Σταυρού. Εκεί, πρόσφυγες, κυρίως κουρδικής καταγωγής, ζούσαν για δεκαετίες αρμονικά με τους κατοίκους του Λαυρίου.

Είμαστε επομένως μια περιοχή πολυπολιτισμική, που ξέρει από προσφυγιά και που ποτέ δε διεκδίκησε την απομάκρυνση αυτών των ανθρώπων. Θεωρώ πως κάθε δήμος για την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, νομίζω ότι όλα συνοψίστηκαν στα παραπάνω λεγόμενά μου. Σίγουρα, είναι αδήριτη ανάγκη σε κάθε τοπική κοινωνία σε συνεργασία με το κεντρικό κράτος να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα διαχρονικό, με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη που να τηρείται ευλαβικά. Στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης και για όσο υπάρχει η κρίση θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προσλαμβάνουν: α) άνεργα άτομα που χρειάζονται έως μια 5ετία εργασίας για τη συνταξιοδότηση, β) νέα παιδιά με πτυχία και γ) άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ο.κ.).