Το ΥΠΕΣ διαψεύδει πως υπάρχει πρόβλημα με την παραχώρηση του στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο Δήμο

Τι συμβαίνει με το ζήτημα των ανταλλαγμάτων προς του ΤΕΘΑ

0
638
Στρατόπεδο Παύλου Μελά
Στρατόπεδο Παύλου Μελά

«Απολύτως ανακριβές» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονίας», σύμφωνα με το οποίο ακυρώνεται, με «απόφαση» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στον ομώνυμο Δήμο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μακεδονίας», ο συντονιστής της ΑΔΜΘ, Γιάννης Σάββας, φερόταν να αρνήθηκε να εγκρίνει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά που αφορούσαν την παραχώρηση 83 δημοτικών διαμερισμάτων στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας σε αντάλλαγμα της παραχώρησης χρήσης του πρώην στρατοπέδου στο δήμο για 99 χρόνια.

Η υπόθεση της παραχώρησης του στρατοπέδου εκκρεμούσε για χρόνια, καθώς σύμφωνα με την πρώτη συμφωνία παραχώρησης, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και του Δήμου Παύλου Μελά το 2014, προβλεπόταν ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση η οικοδόμηση μέρους της έκτασης του στρατοπέδου προκειμένου να γίνουν 100 νέες κατοικίες για τους αξιωματικούς. Αντίθετα, στη νέα σύμβαση παραχώρησης του 2016, για το σύνολο του πρώην στρατοπέδου για 99 χρόνια, προτιμήθηκε η φόρμουλα της παραχώρησης από τον Δήμο Παύλου Μελά της κυριότητας 83 διαμερισμάτων στο ΤΕΘΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην επιστολή του ο κ. Σάββας επικαλείται πολλούς λόγους προκειμένου να μην εγκρίνει τη δωρεά των διαμερισμάτων. Αναφέρει για παράδειγμα ότι δεν μπορεί ο δήμος να παραχωρεί την πλήρη κυριότητα των 83 διαμερισμάτων και αντ’ αυτού να του παραχωρείται μόνον η χρήση της έκτασης του πρώην στρατοπέδου.

«Η χρήση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ανταλλαγής παρά μόνον η μεταβίβαση ελεύθερης κυριότητας» αναφέρεται στην απόφαση. Επιπλέον, εγκαλείται ο δήμος επειδή δεν φρόντισε να προχωρήσει σε εκτίμηση της τρέχουσας αξίας των δωρηθέντων διαμερισμάτων προκειμένου να φανεί εάν ωφελείται ή όχι από την ανταλλαγή με την παραχώρηση χρήσης του στρατοπέδου. Έτσι, «δεν προκύπτει εάν τα ανταλλασσόμενα πράγματα είναι κατ’ αρχήν ίσης αξίας» αναφέρει η απόφαση.

Επίσης, σημειώνεται πως τα 83 διαμερίσματα αποκτήθηκαν από το δήμο μέσου της αξιοποίησης του κοινωνικού συντελεστή, συνεπώς τα ακίνητα αυτά «προορίζονται αποκλειστικά για υλοποίηση στεγαστικών προγραμμάτων ή κοινής ωφέλειας».

Ωστόσο, όπως απαντά το υπουργείο το έγγραφο που απέστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν αποτελεί απορριπτική απόφαση αλλά απλά ζητούνται διευκρινήσεις από τον δήμο και το υπουργείο, οι οποίες και θα δοθούν εγκαίρως. Άλλωστε, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, η νέα σύμβαση για την παραχώρησή του έχει εγκριθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΘΑ (Ταμείου Εθνικής Άμυνας) και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά με μεγάλη πλειοψηφία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το οποίο ακυρώνεται, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Μακεδονίας – Θράκης, η παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλος Μελάς» στον ομώνυμο Δήμο, το Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνει τα εξής:

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας είναι απολύτως ανακριβές. Δεν ακυρώνεται καμία παραχώρηση σε ότι αφορά το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη.

Η σύμβαση για την παραχώρησή του έχει εγκριθεί από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΘΑ και από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παύλου Μελά με μεγάλη πλειοψηφία. Οι αποφάσεις του συμβουλίου έχουν σταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων. Η Αποκεντρωμένη μέχρι σήμερα δεν έχει εκδώσει απορριπτική απόφαση. Έχει αποστείλει έγγραφο με το οποίο ζητάει διευκρινίσεις από το Δήμο και το Υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες και θα δοθούν εγκαίρως.

Η κυβερνητική δέσμευση θα ολοκληρωθεί χωρίς κανένα εμπόδιο καθώς αποτελεί αίτημα του συνόλου της κοινωνίας της πόλης.

Όσο και αν κάποιοι – ίσως και ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- επιθυμούν είτε τη σύγχυση της κοινής γνώμης είτε ακόμη και την ακύρωση της παραχώρησης του «Παύλου Μελά» στην τοπική κοινωνία, τους διαβεβαιώνουμε ότι εθελοτυφλούν. Η παραχώρηση είναι ήδη γεγονός. Αποτελεί κατάκτηση του λαού της Θεσσαλονίκης που κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο δε πρόκειται να αποτρέψει.»