Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), ταξιδεύει και αυτό το καλοκαίρι στο Καστελλόριζο διοργανώνοντας το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα».  Στη φετινή διοργάνωση, που ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 3 Σεπτεμβρίου φιλοξενεί 14 ταινίες, που θα διαγωνιστούν για τα 4 βραβεία. 

Το Φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου & τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και του Δήμου Μεγίστης.

Kαθιερώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) ως ετήσιος θεσμός με σκοπό «να φέρει τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρει το Καστελλόριζο στον κόσμο!»

Στόχος του Φεστιβάλ είναι να αποτελέσει τόπο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών ντοκιμαντέρ όχι μόνο για να προβάλλουν το έργο τους, αλλά και για μια γόνιμη ανταλλαγή ιδεών/προτάσεων μεταξύ Ελλήνων και ξένων δημιουργών ντοκιμαντέρ, με στόχο νέες συνεργασίες και διεθνείς συμπαραγωγές. Και αυτό καθώς το Φεστιβάλ στοχεύει να ταξιδέψει στην Αυστραλία και την Αμερική όπου σήμερα ζει μια μεγάλη και δραστήρια κοινότητα Καστελλοριζιών.

Το Φεστιβάλ διαγωνιστικού χαρακτήρα απονέμει 4 Βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ, ενώ είναι παράλληλα πλαισιωμένο από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες με παραδοσιακά μουσικά σχήματα, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια κινηματογράφου και άλλα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» στοχεύει το Καστελλόριζο να αποτελέσει τόπο συνάντησης σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ αλλά και την πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Καστελλορίζου και Αντιφέλλου (Κας).

 

Οι ταινίες που προκρίθηκαν και θα διαγωνιστούν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου:

1. ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΣΚΙΕΣ του Ηλία Γιαννακάκη / Ελλάδα
2. ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΟΜΑ του Σταύρου Ψυλλάκη / Ελλάδα
3. EMERY TALES των Susanne Bausinger & Στέλιου Ευσταθόπουλου / Ελλάδα, Γερμανία
4. ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ της Ιωάννας Ασμενιάδου-Φωκά / Ελλάδα
5. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ του Σπύρου Τσιφτσή / Ελλάδα
6. Ο ΣΕΦΕΡΗΣ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΚΗΣ ΚΡΗΝΗΣ των Γιώργου Τζεδάκη & Δημήτρη Κόκκινου / Ελλάδα
7. TRUE BLUE του Χάρη Ραφτογιάννη / Ελλάδα
8. MARE NOSTRUM – A CONCERT. A JOURNEY του Michelle Brun & Stefan Haupt / Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Μαρόκο
9. TERIADE του Σίμου Κορεξενίδη / Ελλάδα
10. ΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ της Αύρας Γεωργίου / Ελλάδα, Γαλλία
11. ΙΧΘΥΣ του Χρήστου Καραλιά / Ελλάδα
12. THE OTHERS της Ayse Polat / Τουρκία, Γερμανία
13. MY OWN PRIVATE WAR της Lidija Zelovic / Ολλανδία
14. BLUEFISH του Mert Gokalp / Τουρκία, Πορτογαλία, Αγγλία

Πέρα από το ίδιο το κινηματογραφικό έργο, το φετινό φεστιβάλ υποστηρίζεται από αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως 2 παιδικές θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και γλυπτικής, κινηματογραφικό εργαστήρι, συναυλίες αλλά και την παρουσίαση εκθεμάτων του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας “Κώστας Κοτσανάς” από το Κατάκολο Ηλείας.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ: beyondtheborders.gr