Λάρισα: 420 πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε 70 διαμερίσματα με χρηματοδότηση του ΟΗΕ

0
274
Καλογιάννης Λάρισα
Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων

Τετρακόσιοι είκοσι πρόσφυγες αναμένεται να εγκατασταθούν σε 70  διαμερίσματα στη Λάρισα, με βάση σύμβαση που του δήμου Λαρισαίων με της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία εγκρίνεται σήμερα από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Λάρισας (ΔΗΚΕΛ).

Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί σε ειδική τελετή την επόμενη εβδομάδα, παρουσία του δημάρχου της πόλης Απ. Καλογιάννη και εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Τα παραπάνω συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Υπάτη Αρμοστεία με το ποσό των 431.000 ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 και με το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το 2018.

Για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος θα προσληφθούν 26 άτομα, ενώ η διαδικασία ενοικίασης των διαμερισμάτων θα γίνει με ανοιχτή πρόσκληση.

Στις προϋποθέσεις  επιλογής των διαμερισμάτων αναφέρθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΛ και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μπάμπαλης. Συγκεκριμένα τα διαμερίσματα θα ελεγχθούν από μηχανικό του δήμου Λαρισαίων, ενώ θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο από 60 έως 90 τ.μ., να είναι σε καλή κατάσταση, με επαρκή θέρμανση κ.λπ.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σημείωσε πως γίνεται συζήτηση με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε στα διαμερίσματα να εγκατασταθούν πρόσφυγες οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας του Κουτσόχερου, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται εκεί.

Από εκεί και πέρα ο κ. Καλογιάννης τόνισε πάντως πως ο δήμος και η δημοτική αρχή «δεν έχει σκοπό να πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για ενοίκια που ξεφεύγουν από το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας».

«Θέλω να γίνει ξεκάθαρο προς την Υπάτη Αρμοστεία ότι η όλη προσπάθεια και το δυναμικό πρόγραμμα που στοχεύει είτε στην μετεγκατάσταση και το άσυλο, είτε στην απορρόφηση έχει ένα dead line για την ΔΗΚΕΛ και τον δήμο» είπε ο δήμαρχος.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Δεληγιάννη και με βάση μια άτυπη πρόσκληση ενδιαφέροντος που είχε διενεργηθεί το προηγούμενο διάστημα, έχει συγκεντρωθεί ένας αριθμός περίπου 50 διαμερισμάτων, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων.