Σωκράτης Φάμελλος
Σωκράτης Φάμελλος

Υπογράφεται σήμερα υπουργική απόφαση με οδηγίες για άμεση κήρυξη κάθε περιοχής που κάηκε σε αναδασωτέα, με χρήση δορυφόρων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος μιλώντας στο ραδιοσταθμό στο Κόκκινο.

Μάλιστα όπως ανέφερε, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, θα υπάρχει μέριμνα ώστε μέχρι την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να παρέμβει στις εκτάσεις αυτές. Παράλληλα θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη βόσκηση και το κυνήγι σε καμένες περιοχές.

Αναφερόμενος ο κ. Φάμελλος στις πυρκαγιές της Ζακύνθου, σημείωσε ότι «αυτό το Καλοκαίρι στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν ως τώρα πάνω από 80 εστίες φωτιάς … πολλές μέσα στη μέση της νύχτας, όχι από κλαδιά, χωματερές, αμέλεια. Επιβεβαιώνεται η ανθρωπογενής προέλευση … δεν είναι απλή αμέλεια, επιβεβαιώνει την παρέμβαση ανθρώπων που επιβουλεύονται τη χρήση της γης, ή επιδιώκουν την αλλαγή χρήσης της», όπως εκτίμησε.

Επίσης ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «οι δασικοί χάρτες δεν θα καθυστερήσουν εξαιτίας πυρκαγιών ή εμπρησμών. Θα ολοκληρωθούν και μάλιστα στις περιοχές των δασικών χαρτών που είχαμε πυρκαγιά, θα υπάρχει αυτομάτως και κήρυξη των περιοχών που έχουν καεί ως αναδασωτέων … είναι συνταγματική επιταγή».