Τι συζήτησε με τους δημάρχους του νομού Φλώρινας ο πρωθυπουργός

0
316

Τους δημάρχους της Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλο, Αμυνταίου, κ. Κώστα Θεοδωρίδη και Πρεσπών κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη είχε την ευκαιρία να συναντήσει ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης και ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Σέλτσας.

Στη δίωρη συνάντησή τους τέθηκαν όλα τα ζητήματα του νομού, με την γενική γραμματέας Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, κα Πέτη Πέρκα, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη, να ανακοινώνει πως θα δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει πάνω από 70 χρόνια κατοίκους των Πρεσπών οι οποίοι δεν διαθέτουν τίτλους κυριότητας για τα σπίτια στα οποία μένουν και πληρώνουν πρόστιμα ως «καταπατητές». Η κα Πέρκα, τόνισε ότι θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους μένουν σε αυτές τις κατοικίες να εξαγοράσουν τους τίτλους κυριότητας, έναντι ανταλλάγματος το οποίο θα καθοριστεί και συνήθως είναι στο ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Όπως είπε υπάρχουν 200 τέτοιες κατοικίες, για τις 110 υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να τις εξαγοράσουν ενώ για τις υπόλοιπες 90 δεν υπάρχουν και εξετάζεται και η πρόταση να περάσουν στον δήμο Πρεσπών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπύρος, που ήταν παρών στη σύσκεψη, τόνισε πως τέθηκαν όλα τα ζητήματα του νομού. Όπως είπε, συζητήθηκε το θέμα του κάθετου οδικού άξονα Φλώρινα-Κοζάνη, των μονάδων της ΔΕΗ, των αρδευτικών έργων στις Πρέσπες, την Τριανταφυλλιά και τη Βεγορίτιδα, της θέρμανσης των σχολείων στο δήμο Φλώρινας, που απαιτεί πρόσθετες δαπάνες, της λειτουργίας μόνιμου ιατρείου στις Πρέσπες για το οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει διαθέσει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Για την απαλλοτρίωση του οικισμού Αναργύρων, που επλήγη από κατολίσθηση πριν λίγους μήνες, ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης είπε ότι πήρε τη διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό ότι θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Ο ίδιος έθεσε στον κ. Τσίπρα το θέμα της περιορισμένης λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ, που έχει επιπτώσεις στην απασχόληση, καθώς, όπως υπολογίζει, θα χαθούν 800 θέσεις εργασίας σε δύο χρόνια και θα υπάρξουν προβλήματα στην τηλεθέρμανση της περιοχής.