Περιήγηση στο αρχαίο ιερό του Αμφιαράου στον Ωρωπό

0
287

Το αρχαίο ιερό του Αμφιαράου, έναν αρχαιολογικό χώρο της Αττικής, όπου τα μνημεία συνδιαλέγονται θαυμαστά με το φυσικό περιβάλλον, θα «συστήσουν» στο κοινό οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις «Monumenta» και «Διάζωμα».

Οι δύο οργανώσεις πραγματοποιούν μια διαφορετική περιήγηση στο Αμφιάρειο, που βρίσκεται στην περιοχή του Ωρωπού, σήμερα Κυριακή 20 Αυγούστου, στις 11.00 το πρωί, με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, του πολιτιστικού συλλόγου Καλάμου και του Αρβανίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΠΕΣΑ».

Ευτυχώς, η πρόσφατη καταστροφική φωτιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, δεν έφθασε στο δάσος που περιβάλλει τον χώρο και όπως ενημερώνει η Monumenta σε πρόσφατη ανάρτησή της στο Facebook, «η περιήγηση στο Αμφιάρειο θα πραγματοποιηθεί κανονικά… Στηρίζουμε τον Κάλαμο και τον Δήμο Ωρωπού σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, μέλη της οργάνωσης θα μιλήσουν για την ιστορία του ιερού, μαντείου και θεραπευτηρίου του Αμφιαράου, για τα έργα προστασίας και ανάδειξης που πραγματοποιήθηκαν, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τους τρόπους με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το Αμφιάρειο είναι η μικρή επισκεψιμότητα, την οποία προσπαθεί να αναστρέψει η ξενάγηση. «Μέσα από τις περιηγήσεις προσπαθούμε να εντάξουμε το χώρο στην καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και να τον γνωρίσουμε στο ευρύ κοινό», επισημαίνει. «Η τοπική κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει το αρχαίο ιερό και γενικά τα μνημεία, γιατί έτσι η προστασία τους δυναμώνει και στηρίζεται η προσπάθεια των αρμόδιων φορέων», προσθέτει η κ. Γρατσία και προτείνει τη διοργάνωση ξεναγήσεων για σχολεία στο χώρο.

Στην κατεύθυνση αυτή της επισκεψιμότητας δυσκολία δημιουργεί η έλλειψη σύνδεσης του χώρου με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η λειτουργία του μέχρι το μεσημέρι, ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, επισημαίνει η κ. Γρατσία, πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο που λόγω της επαφής του με τη φύση είναι ευάλωτος σε κινδύνους, όπως πυρκαγιές, έντονα καιρικά φαινόμενα που φθείρουν τα δομικά υλικά, καθώς και διάβρωση του εδάφους.

Αναστηλωτικές εργασίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων έχουν προστατεύσει τους αναλημματικούς τοίχους, ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας για τη συγκράτηση των χωμάτων, αλλά και τις επιγραφές που κυριαρχούν στο ιερό.

Οι ξεναγήσεις της Monumenta στο χώρο ξεκίνησαν το 2011 και πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, με τις προηγούμενες έξι διοργανώσεις να έχουν συγκεντρώσει περίπου 800 άτομα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ