Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων: Διαπολιτισμική γιορτή γεύσεων και μουσικής στο Χουδέτσι

0
298

Πρόσκληση στους βουλευτές και τους αυτοδιοικητικούς του Ν. Ηρακλείου να συμμετάσχουν στη διαπολιτισμική γιορτή γεύσεων και μουσικής στον «Κήπο» (Χουδέτσι) το βράδυ της Παρασκευής, έχει απευθύνει ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και Δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, κ. Μανόλης Κοκοσάλης.

Την προετοιμασία των φαγητών της Ανατολής έχουν αναλάβει οι πρόσφυγες που διαμένουν στο Ηράκλειο, μέσω του Προγράμματος Στέγασης Αιτούντων Άσυλο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κρήτη, ενώ τη συναυλία με τα μουσικά ακούσματα της Ανατολής έχει διοργανώσει το Μουσικό Εργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ,  που έχει δημιουργήσει ο Ross Daly και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο Ηράκλειο για τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητές του.

Η συναυλία που θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ. είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό και αποτελεί μέρος των μουσικών Παρασκευών που διοργανώνει το Μουσικό Εργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ στον «Κήπο» (Χουδέτσι). Περιλαμβάνει ακούσματα από Αραβική Μουσική (Adel Salameh-αραβικό ούτι), Μουσική του Ιράν και Αζερμπαϊτζάν (Arslan Hazreti- καμάντσα,  Serkan Y?lmaz- σάζι, ?akir Ozan Uygan- κρουστά, Veka Aler- φωνή) και Μουσική του Αφγανιστάν (Daud Khan Sadozai -ραμπάμπ, Ciro Montanari – τάμπλα).

Πριν τη συναυλία, η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ, διοργανώνει για τους προσκεκλημένους της διαπολιτισμική γιορτή γεύσεων και μουσικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Χουδετσίου. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. και σε αυτήν θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα από την Κρήτη και την Ανατολή (γεύσεις από Περσία, Παλαιστίνη, Συρία κ.λπ.). Την προετοιμασία των φαγητών της Ανατολής έχουν αναλάβει οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Στον ίδιο χώρο θα υλοποιηθούν δραστηριότητες δημιουργικής έκφρασης και πολιτισμού για τα παιδιά των προσφύγων, ενώ εκπαιδευόμενοι μουσικοί από το Μουσικό Εργαστήρι ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ θα «ταξιδέψουν» τους συμμετέχοντες σε μουσικές διαδρομές διαπολιτισμικού χαρακτήρα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική συνεργασία του Δήμου Αρχανών ? Αστερουσίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χουδετσίου.

Ο Μανόλης Κοκοσάλης έχει απευθύνει πρόσκληση στους βουλευτές του Νομού Ηρακλείου, στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, στους υπόλοιπους δημάρχους του Νομού Ηρακλείου, ενώ από την Αθήνα θα ταξιδέψει, για να παραβρεθεί στη γιορτή, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Philippe Leclerc.