Εντός μιας εβδομάδας θα έχει γίνει η δορυφορική οριοθέτηση των καμμένων περιοχών στην Ανατολική Αττική

0
334

Εντός μιας βδομάδας θα έχει γίνει, με τη χρήση και δορυφορικών εικόνων, η οριοθέτηση των καμένων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, από την πυρκαγιά  των τελευταίων ημερών.

Επίσης μέχρι 15 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει εκπονήσει μελέτες για τα έργα που απαιτούνται ώστε να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η πληγείσα περιοχή. Στόχος είναι τα έργα να ξεκινήσουν, το αργότερο, αρχές Οκτώβρη.

Αυτά αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού, Πάνου Σκουρλέτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο δήμαρχος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης, στελέχη των υπουργείων Υποδομών και Οικονομικών καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Στη σύσκεψη, που εξειδίκευσε τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή διυπουργική στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έγινε επίσης αποτύπωση της έκτασης των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ωρωπού, τα ολοσχερώς καταστραφέντα οικήματα είναι έξι και οι οικογένειες που διένειμαν σ΄αυτά ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, ενώ σύντομα θα μεταφερθούν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Μικρότερες ζημιές έχουν υποστεί και άλλα 15 σπίτια, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή.

Επίσης, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Αττικής συζητήθηκαν και εξετάζονται «κι εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ελαχιστοποιήσουμε την επανάληψη τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών».

Ρ. Δούρου: Εξετάζουμε με συνέπεια και σοβαρότητα τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ελαχιστοποιήσουμε την επανάληψη τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών

Τον δήμο, την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, τους υπηρεσιακούς και αιρετούς παράγοντες όλων των συναρμόδιων υπουργείων ευχαρίστησε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τη σύσκεψη που έγινε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Πάνο Σκουρλέτη, για την «πρωτόγνωρη κινητοποίηση και τα αντανακλαστικά που επιδεικνύουν, ελάχιστες μόλις ώρες από τον περιορισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς που δοκίμασε τις τοπικές κοινωνίες και άφησε πίσω της πληγωμένο το περιβάλλον της Αττικής». Όπως εξήγησε η κ. Δούρου «αυτό θεωρώ ότι πρέπει να είναι ένα στοίχημα για όλους και όλες από εδώ και στο εξής, όχι μόνο για τις φυσικές καταστροφές αλλά και σε ό,τι αφορά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών».

Σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Αττικής, σε συσκέψεις σε τοπικό όσο και σε κεντρικό, κυβερνητικό επίπεδο, όπως δηλαδή και η σημερινή στο υπουργείο Εσωτερικών, «δεν αναζητούμε αιτιάσεις, διαπιστώσεις ή εκείνες τις πολιτικές που θα ανακουφίσουν, αλλά εξετάζουμε με συνέπεια και σοβαρότητα κι εκείνες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν να ελαχιστοποιήσουμε την επανάληψη τέτοιου είδους φυσικών καταστροφών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ