Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Δεκτό το αίτημα προς το Υπ. Πολιτισμού για έργα ευπρεπισμού στο Νέο Φρούριο Κέρκυρας

0
322

Δεκτό έγινε από το Υπουργείο Πολιτισμού, το αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να διαθέσει από τον προϋπολογισμό της 70.000€ για τον ευπρεπισμό του Ν. Φρουρίου.

Για το λόγο αυτό θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού και της Περιφέρειας για εργασίες που θα γίνουν υπό την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει ως εξής:

«Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η άμεση αναγκαιότητα καθαρισμού του Νέου Φρουρίου της Κέρκυρας, με την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος πυρκαγιάς, αλλά και η αδυναμία ανταπόκρισης οποιουδήποτε αρμόδιου φορέα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δια του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου προσφέρθηκε καταθέτοντας αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, να χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες εργασίες ευπρεπισμού του Νέου Φρουρίου.

Η ΠΙΝ υπογραμμίζει στο αίτημά της τον υπαρκτό κίνδυνο, από τυχαίο γεγονός ή και δόλο, να καταστραφεί το ιστορικό μνημείο και να κινδυνέψουν παρακείμενες ιδιοκτησίες, καθώς το Νέο Φρούριο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Κέρκυρας και γειτνιάζει με οικίες και καταστήματα, ενώ στο εσωτερικό του φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Σταθμού Κέρκυρας καθώς και του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Ζητά δε την άμεση ανταπόκριση του ΥΠΠΟΑ προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος συνεργασίας για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του Νέου Φρουρίου.

Σε απάντησή του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδέχεται το αίτημα της ΠΙΝ και προτείνει την σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για τον ευπρεπισμό του Νέου Φρουρίου Κέρκυρας, την οποία θα συνυπογράψουν για το ΥΠΠΟΑ η Γενική Γραμματέας Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και για την ΠΙΝ ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η πραγματοποίηση εργασιών καθαρισμού, ευπρεπισμού και αποκομιδής φερτών υλικών του Νέου Φρουρίου και συγκεκριμένα οι καθαρισμοί βλάστησης στις εξής περιοχές του μνημείου: «Προμαχώνες Επτά Ανέμων, οχυρό Punta Perpetua, επιπρομαχώνας Calogero, οχυρό Σκάρπωνα, Κορακοφωλιά, προμαχώνας Σαραντάρη, έργο που θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, με την χρηματοδότηση της ΠΙΝ.

Επίσης η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει την ενοικίαση ικριωμάτων (τοποθέτηση και αποκινητοποίηση) και την απομάκρυνση των προϊόντων αποψίλωσης και καθαρισμού.
Το συνολικό ποσό που θα διαθέσει η ΠΙΝ είναι 70.000 ευρώ και το έργο θα εκτελεστεί υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την ανάδειξη, διάσωση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και, παρότι δεν είναι αρμοδιότητα ή ευθύνη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για μας πρωτεύει η ασφάλεια του Νέου Φρουρίου αλλά και των κατοίκων και των περιουσιών τους. Δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι, γιατί πέραν των καλών προθέσεων όλων, πρέπει να σκεφτούμε πρακτικά και να δράσουμε άμεσα. Δηλώσαμε λοιπόν εξαρχής την πρόθεσή μας να συνεισφέρουμε τόσο οικονομικά όσο και τεχνικά στην κάλυψη της μεγάλης ανάγκης καθαρισμού του Νέου Φρουρίου. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να δεχθεί το αίτημά μας και να δράσει άμεσα στη σύναψη σύμβασης για τον ευπρεπισμό του Νέου Φρουρίου και είχαμε τη θετική ανταπόκρισή του. Αμέσως μόλις υπογραφεί η σύμβαση θα ξεκινήσουν οι εργασίες, τις οποίες χρηματοδοτεί πλήρως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Οι Πυρκαγιές

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επίσης κατέθεσε τον προβληματισμό του για την εκδήλωση πολλαπλών μετώπων πυρκαγιάς στην Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα και τόνισε ότι πολλές φωτιές ξέσπασαν σε περιοχές μη προσβάσιμες, γεγονός που δημιουργεί σκέψεις.

Ο κ. Γαλιατσάτος ευχαρίστησε τους άντρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στα Ιόνια Νησιά για τις προσπάθειες που καταβάλλουν και την Πολιτική Προστασία που βρίσκεται σε ετοιμότητα, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο των εθελοντών που προσφέρουν πάντα τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί.

Τέλος ο Περιφερειάρχης επεσήμανε την ανάγκη συντονισμού όλων των φορέων και των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού για την αποκατάσταση στις ζημιές του τοπίου και των δασικών εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά, αλλά και την άμεση ανάγκη προετοιμασίας και γρήγορης διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων τον χειμώνα που έρχεται».