Δήμος Ηρακλείου: Ξεκινά στις 25 Αυγούστου το 3ο Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί»

0
335

Με ομιλία για την σχέση των Ελληνόφωνων της Καλαβρίας με την κρητική παράδοση στις 24 Αυγούστου και μεγάλη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκη Θεοδωράκη στις 25 Αυγούστου, ξεκινάει το 3ο Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί» του Δήμου Ηρακλείου  Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον πρόλογό του, στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στον Δήμο Ηρακλείου εκτιμούμε τη βαριά πολιτιστική μας κληρονομιά, όσα μας έχουν κληροδοτήσει η σπουδαία ιστορία μας και οι φωτισμένοι άνθρωποι που υπηρέτησαν τα γράμματα και τις τέχνες. Γνωρίζουμε, άλλωστε, καλά, την σημασία που έχει ο πολιτισμός για την ανάταση και την ανάπτυξη του τόπου.  Γι΄ αυτό και δεν επιτρέψαμε ποτέ στην οικονομική κρίση να αποτελέσει αφορμή ανάσχεσης του πολιτιστικού μας προγράμματος.

Ως μέρος αυτού του προγράμματος, το «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», ένα θεματικό, δημοτικό φεστιβάλ, που τριάντα και πλέον χρόνια μετά τον «Μουσικό Αύγουστο», μπορούν και πάλι να απολαύσουν οι Ηρακλειώτες, δεν είναι παρά ένα ελάχιστο αντίδωρο στον τόπο μας. Μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι η Κρήτη, μα μας προσφέρει απλόχερα, σε κάθε βήμα, την ομορφιά της φύσης της και την ξακουστή  ανά τον κόσμο ιστορία της. Μια ιστορία που έδωσε τα φώτα της στην Ευρώπη, που γέννησε την Κρητική Αναγέννηση και τέκνα άξια όπως ο Γκρέκο, ο Κορνάρος, ο Δασκαλογιάννης, ο Καζαντζάκης. Γι’ αυτό και φέτος,  παρέχουμε και πάλι δωρεάν στους δημότες, αλλά και στους επισκέπτες μας,  είκοσι και πλέον ποιοτικές εκδηλώσεις με εκλεκτούς συντελεστές. Ημερίδες, χορός, θέατρο, τραγούδι, όλα συγκλίνουν σε μια βασική κατεύθυνση: Την ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα του νησιού μας, την εδραίωση της πεποίθησης ότι το Ηράκλειο είναι τόπος με πνευματικότητα και αξίες, και ότι μπορεί και πρέπει να γίνει και πάλι μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου.

Ευχαριστώ θερμά την Περιφέρεια Κρήτης για την στήριξή της, τους χορηγούς του Φεστιβάλ και βεβαίως την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο της ΔΗΚΕΗ, καθώς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και τις υπηρεσίες του Δήμου που μόχθησαν για να προσφέρουν στο Ηράκλειο σπάνιες στιγμές αισθητικής και καλλιτεχνικής απόλαυσης».

Το πρόγραμμα του  «Κρήτη, μια ιστορία 5+1 πολιτισμοί» 2017

Πέμπτη, 24/8/2017, Πολύκεντρο Νεολαίας, 20:00 μ.μ.

“Η σχέση των Ελληνοφώνων της Καλαβρίας με την κρητική παράδοση”.

O επισκέπτης του Reggio, της πρωτεύουσας της Καλαβρίας, θα εκπλαγεί διαβάζοντας την επιγραφή που δεσπόζει στον επιβλητικό, καθεδρικό ναό της πόλης: Περιελθόντες, κατηντήσαμεν εις Ρήγιον… Πίσω από τις λέξεις αυτές, τις γραμμένες στην ελληνική, κρύβεται μια συγκινητική και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία αιώνων. Ο Pasquale Cesile, αρχαιολόγος των λέξεων, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του, θα μας μιλήσει, όχι μόνον γι’ αυτήν την ιστορία, αλλά και για τη σχέση που έχουν τα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας με την Κρήτη. Οι τόποι της, που έχουν την ίδια αδρή ομορφιά με το νησί μας, οι άνθρωποι, μα και η γλώσσα που χάνεται σιγά-σιγά -καλώς ήρτετε-, αναδύουν άρωμα που θυμίζει Ελλάδα. Οι Greci της Καλαβρίας, με τα γλωσσικά ιδιώματα που διατηρούν έντονα τα στοιχεία της κοινής δωρικής, κάτι έχουν ασφαλώς να πουν και για μας.

Παρασκευή, 25/8/2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.  

Μουσική και τραγούδια  του Μίκη Θεοδωράκη από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο.

Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης.

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Παυλίνα Βουλγαράκη

Στίχοι και μουσικές που όλοι έχουμε τραγουδήσει, άλλοτε κρυφά, άλλοτε φανερά.

Σάββατο, 26/8/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

Mouthed – Ευαγγελία VS.

Μια performance διαφορετική, εμπνευσμένη από τους αρχαίους κόσμους. Η κρητικής καταγωγής Ευαγγελία VS, με πτυχίο του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπουδές στο UCLA, απόφοιτος του Central St. Martins του Λονδίνου, ευρέως γνωστή από τις διεθνώς καταξιωμένες δισκογραφικές της δουλειές με το ψευδώνυμο Abyss X, προσεγγίζει τον Μινωικό Πολιτισμό με τρόπο πρωτότυπο και ανατρεπτικό.

Κυριακή, 27/8/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.
Stringless

Η Αλεξία Χρυσομάλλη, η Αλμπένα Κούτοβα, η Βασιλική Αλεξίου, η Ελιόνα Σινιάρι η Ελσα Μουρατίδου και η Κατερίνα Μαυροφρύδου και η Δωροθέα Μιχαήλ,  πετούν κυριολεκτικά από τα παράλια της Μικρασίας στον Καύκασο, από τους Κελτικούς μύθους στα βουνά της Ηπείρου και όπου αλλού βάζει ο νους σας και ο δικός τους.

Δευτέρα, 28/8/2017, Βασιλική Αγίου Μάρκου, 20:00 μ.μ.  

Με όχημα ένα μουσικό όργανο.
Εγκαίνια έκθεσης μουσικών οργάνων από τη συλλογή του Ross Daly.

Διάρκεια έκθεσης  από 28/08 έως 30/9/2017.

Ογδόντα αυθεντικά μουσικά όργανα, υψηλής ποιότητας και αντίστοιχης αξίας, από τη σημαντική συλλογή του Ross Daly, εκτίθενται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Βαλκάνια, Αφρική, Κεντρική Ασία, Καύκασος, Ινδία, Μέση Ανατολή, θα μας συστηθούν δια των μουσικών τους οργάνων.

Τρίτη, 29.08.2017, Στοά Μακάσι, 20.00 μ.μ.

«Metamorphosen» ή …σαν τους «ανθούς που πέφτουν απ’ τα δένδρα».
Deborah Jeromin

Διάρκεια έκθεσης από 29.08  έως 15.09 – Ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Παρασκευή 09.00 – 13.00

 

Στον μαρτυρικό χώρο της στοάς Μακάσι, στον ενετικό περίβολο της πόλης, φιλοξενείται η έκθεση της Deborah Jeromin, με θέμα το αλεξίπτωτο ως μέσον πολέμου. Παράλληλα, η προβολή στον χώρο ενός ενδιαφέροντος video, με μαρτυρίες γυναικών της Κρήτης που έζησαν εκείνον τον Μάη του 1941, ή άκουσαν γι΄ αυτόν, διασώζει τη μεταφορά της ιστορίας από γενιά σε γενιά. Εκτός από το εικαστικό μέρος, ενδιαφέρον έχει και η παράλληλη έκθεση ντοκουμέντων, τα οποία η καλλιτέχνις συνέλεξε μετά από επιμελή έρευνα.

Τετάρτη 30.08.2017, Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις

Αλίκη Καγιαλόγλου:  “Η θαλασσινή ωδή» του Fernando Pessoa και τα Fados της εφηβείας μου”.

 

Πέμπτη, 31.08.2017, Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.  

“Aria Corte”.

 Παρασκευή 01.09.2017, Δημοτική πλαζ Καρτερού, 20:30 μ.μ.  

“Παρά θιν’ αλός” – Χειμερινοί Κολυμβητές.

 

Σάββατο 2/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.  

“Καπετάν Μιχάλης”.

Ένα θεατρικό αναλόγιο λοιπόν, βασισμένο στον Καπετάν Μιχάλη του Καζαντζάκη και τον ξεσηκωμό του 1889, είκοσι τρία χρόνια πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Μαζί με τα αυθεντικά κείμενα από το βιβλίο, θα ακούσουμε και τραγούδια ηρωικά και πένθιμα, τραγούδια που γεννήθηκαν μέσα στη φωτιά του πολέμου και τραγουδιούνται ακόμα στην Κρήτη.  

Στον ρόλο του αφηγητή – συγγραφέα ο Τάκης Χρυσικάκος.

Κυριακή 3/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.  . 

Ala Turka Ala Greka”.

Από τις μουσικές και θεατρικές σκηνές της Πόλης έρχεται στο Ηράκλειο μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση. Τραγούδια με κοινή αφετηρία τη μακροχρόνια συνύπαρξη Τούρκων, Ελλήνων, Βαλκάνιων, θα μας τραγουδήσει με την υπέροχη φωνή της η Zekiye Yrekli.

Δευτέρα, 4/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.  

Sole Voyage”.

Η Μαρία Μανουσάκη  βιολίστρια με διεθνή παρουσία στον χώρο της τζαζ και world μουσικής θα μας παρουσιάσει κομμάτια από το τελευταίο της άλμπουμ, με τίτλο “Sole voyage” ένα αμάλγαμα Κρητικών ακουσμάτων και στοιχείων της αμερικάνικης τζαζ, που ηχογραφήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη.Tη συνοδεύουν επί σκηνής μουσικοί διεθνούς επίσης φήμης: Ο Γιάννης Κυριμκιρίδης στο πιάνο, ο Μιχάλης Ευδαίμων στο μπάσο, ο Κώστας Αναστασιάδης στα ντραμς και ως Special Guest ο Tigran Sargsyan, από την Αρμενία, με παραδοσιακή φλογέρα και φωνητικά.

Τρίτη, 5/9/2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.  

Συναυλία Τροπικής Μουσικής με τον  Ross Daly

Τετάρτη, 6/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.  

“Ελληνική μουσική, από την αρχαιότητα έως σήμερα”.

Ο Θανάσης Κλεώπας και ο Παναγιώτης Αλεπίδης, με τραγούδι, αρχαιοελληνική λύρα, μπουζούκι, κιθάρα και κρουστά, θα μας ξεναγήσουν στους μουσικούς τόπους, από την εποχή του Σείκιλου, έως σήμερα.

Πέμπτη, 7/9/2017, Βασιλική Αγίου Μάρκου, 20:30 μ.μ.  

“Lyrae Cantus”.

Το μουσικό σχήμα Lyrae Cantus θα μας παρουσιάσει θρησκευτικά και κοσμικά τραγούδια, καθώς και χορούς του Μεσαίωνα και της πρώιμης Αναγέννησης, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πιστά αντίγραφα οργάνων της εποχής.

Παρασκευή, 8/9/2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.  

Tζουάνες του Μεγάλου Κάστρου” – Αναμνήσεις από την Κρήτη του 17ου αιώνα.

(Βασισμένο στο βιβλίο του Τζουάνες Παπαδόπουλου: Στον καιρό της σχόλης).

Η ιδέα της γνωστής σκηνοθέτιδος Έρσης Βασιλικιώτη να μεταφέρει στη σκηνή το  κείμενο του Τζουάνες, με δρώμενα και ζωντανή μουσική, βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης.

Με την ευγενική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της ΔΗΚΕΗ

 Σάββατο, 9/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.  

“Μουσικό θέαμα με φωνή, σαξόφωνο, βιολί και πιάνο”.

Ένα σαξόφωνο, ένα πιάνο, ένα βιολί και η φωνή ενός δυστυχισμένου κλόουν που διηγείται τη θλιβερή ιστορία του. Η μπαλάντα για σαξόφωνο και ορχήστρα, παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την 19η  Μαΐου, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ηχογραφημένη με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου, βραβεύτηκε από το Fono Forum, ως ο δίσκος της χρονιάς για σαξόφωνο.

Η προβολή που θα παρακολουθήσουμε στην οθόνη, αλλά και η εξαίρετη παντομίμα του κλόουν επί σκηνής, ζωντανεύουν την ιστορία, κάνοντας τον θεατή κοινωνό μιας πικρής μουσικοθεατρικής παράστασης, την οποία γλυκαίνει η συμμετοχή της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Ηρακλείου, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Στο δεύτερο μέρος θα παρακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με πολλές  εναλλαγές, ένα πρόγραμμα γεμάτο νοσταλγία.

Κυριακή, 10/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.   

Γιώργος Μαστοράκης: Ρεσιτάλ Κιθάρας.

Ο δεξιοτέχνης της κιθάρας και διευθυντής της Γναθοχειρουργικής Κλινικής του Βενιζελείου Νοσοκομείου, Γιώργος Μαστοράκης, γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1957.

Δευτέρα, 11/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.

“Ο Νίκος Καζαντζάκης και η μουσική”.

Η συναυλία περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο θα ακούσουμε τον μελοποιημένο λόγο του Καζαντζάκη, ενώ στο δεύτερο θα απολαύσουμε τις μουσικές του προτιμήσεις. Παράλληλα, για πρώτη φορά, μετά από πολλά-πολλά χρόνια, το Ηράκλειο θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τη σύνθεση Τραγουδάκι χωρίς λόγια για σόλο πιάνο, του Λευτέρη Αλεξίου.

 

Τρίτη, 12/09/2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.  

“Η Κρήτη συναντά τη Σμύρνη: Tι σε μέλλει εσένανε…

Το βραβευμένο μουσικό video του Ερωτόκριτου, με τη συμμετοχή 77 καλλιτεχνών και το μουσικό video «Σμύρνη, Μούσα της Ιωνίας», με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, γίνονται παράσταση, με σημαντικούς συντελεστές και πλούσιο οπτικό υλικό. Μαζί μας αγαπημένοι ερμηνευτές και σολίστες που μας μεταφέρουν νοερά στο μύθο και στη γοητεία μιας άλλης εποχής, τραγουδώντας αγαπημένα τραγούδια από την Κρήτη, τη Σμύρνη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, καταδεικνύοντας τις βαθιές σχέσεις της μουσικής και των ανθρώπων. Μια διαπολιτισμική μουσική παράσταση που αντιτάσσει στις σύγχρονες μεταναστευτικές ροές, τις θύμισες της δικής μας ιστορίας…

 Τετάρτη, 13/9/2017, Κηποθέατρο Μ. Χατζιδάκις, 20:30 μ.μ.   

Mediterranean Meetings

 Ακουστικές Παραδοσιακές και αυθεντικές μελωδίες της Μεσογείου, με αφιέρωμα στο Ιταλικό και στο Κρητικό ρεπερτόριο. 

Αυθεντικές παραδοσιακές μελωδίες, με επίκεντρο την Κρήτη και την Ιταλία, από MD’s Quartet, με τον Massimo  Devitor, τον Francesco Zanin, τον Giulio Scaramella και τον Gian Andrea Garancini. Παράλληλα, ιταλικά και αγγλικά τραγούδια άλλων εποχών, αλλά και σύγχρονα ελληνικά, φτιάχνουν ένα ψηφιδωτό πρωτότυπο και ευχάριστο. 

 

Πέμπτη, 14/9/2017, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου, 19.00 μ.μ.

Ημερίδα, με τίτλο: Ηράκλειο, η πόλη των 5+1 πολιτισμών. 

Νένα Γαλανίδου, Μαρία Καλογεράκη, Γεώργιος Τζωράκης, Λιάνα Σταρίδα,  Αντώνης Καρτσάκης,  Τανζού Ιζμπέκ

 

Πέμπτη, 14/9/2017, Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου, 20:30 μ.μ.   

“Σχήμα ΔίςΤροπον”:  Μουσικό πρόγραμμα με σκοπούς και τραγούδια του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου και της Μικράς Ασίας.

 Ειδικοί επιστήμονες θα γυρίσουν πίσω τις σελίδες του βιβλίου της ιστορίας του Ηρακλείου, του Rabdh el Khandak, του Χάνδακα, της Κάντια, του Μεγάλου Κάστρου και θα διώξουν τη σκόνη του χρόνου από πάνω τους, για να θυμηθούμε αυτό που κάποτε υπήρξε η πόλη μας.  

Η εκδήλωση θα κλείσει με το μουσικό σχήμα ΔίςΤροπον. Ο Μιχάλης Σταυρακάκης-τραγούδι, μαντολίνο, πολίτικο λαούτο, ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης-λύρες και τραγούδι, ο Νίκος Μαστοράκης-κλασικό μπάσο και κιθάρα και ο Αλέξης Νόνης-κρουστά, θα μας χαρίσουν μουσικές και τραγούδια γεμάτα Ελλάδα.

 

Σάββατο, 16/9/2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.   

“ Όλα αρχίζουν ξανά” με τη Μαρία Φαραντούρη και τους αδελφούς Καλογεράκη

 Τρίτη, 19/9/2017, Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης, 20:30 μ.μ.  

Το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, ο χιλιοτραγουδισμένος Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Το αριστούργημα της Κρητικής Αναγέννησης, ο χιλιοτραγουδισμένος Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε μια «αιρετική», αλλά και εντυπωσιακή παράσταση.